"Creiem que és imprescindible que es prorroguin els ERTO fins el 30 de desembre per mantenir la supervivència de les empreses que encara pateixin el post covid", ha assegurat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, alhora que ha reclamat "que es flexibilitzin" proposant una nova regulació. Així ho ha comentat durant una roda de premsa telemàtica per explicar els darrers acords de la junta directiva de la patronal, en què s'han mostrat preocupats per la situació de la crisi per la pandèmia i han avisat que "cal fer una política fiscal anticíclica". 

"El pitjor encara no ha passat, des d'un punt de vista econòmic, el pitjor comença ara", ha sentenciat Sánchez Llibre, que, tot i que se'l coneix pel seu hilarant optimisme, avui s'ha mostrat clarament preocupat per la situació. "La recuperació serà lenta i l'escenari serà dur", ha asseverat. Davant d'aquesta situació, des de Foment consideren necessari l'allargament i flexibilització dels ERTO, principalment per a aquells sectors dels serveis i el turisme que "ho tindran molt difícil". 

En aquest sentit, pel que fa als ERTO que s'han començat a posar en marxa ara, Sánchez Llibre considera que s'han de poder allargar fins al 30 de desembre, alhora que reclama que "es derogui la clàusula de manteniment de l'ocupació" durant uns mesos, perquè creu que "portarà a moltes empreses a la seva liquidació". Segons Foment, els agents socials haurien de negociar modificacions en l'essència dels ERTO i aproximar-la més a com s'implementa a Alemanya o a Àustria, en què ha assenyalat que es permet reduir la jornada dels treballadors a canvi de formació.

"Un gran pacte institucional" per superar la crisi

Segons la patronal, un altre dels elements necessaris per "afrontar la crisi que ve ara" és la necessitat d'un "gran pacte institucional", pel qual ha cridat a governs autonòmics, municipals i central a dur-ho a terme. "Aquest pacte ha de posar les bases per a un nou projecte econòmic després de la pandèmia", ha asseverat, a més de "facilitar la reactivació de l'economia i la recuperació de l'ocupació i evitar el tancament d'empreses".

"Sabem que no és una tasca fàcil", ha remarcat Sánchez Llibre però ha demanat treballar per conciliar els interessos de tots els agents econòmics i socials. Finalment, el president de la patronal ha assegurat que "només a través del diàleg, el consens i l'acord" es podrà arribar aquest pacte, proposta que traslladarà a la seva homòloga estatal, la CEOE.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat