El Banc Sabadell ha presentat aquest divendres el seu nou pla estratègic per als tres pròxims anys, fins a 2023, on preveu assolir el 2023 un benefici d'uns 670 milions d'euros a través de la potenciació del seu negoci de banca d'empreses, mantenint les seves filials a Mèxic i el Regne Unit, digitalitzant per complet el negoci al detall i seguint amb el pla de reduir costos.

Així ho contempla el pla estratègic 2021-2023, que ha elaborat el nou conseller delegat del banc, César González-Bueno, que ha posat el focus al mercat espanyol i la millora de la rendibilitat, que s'estima se situarà per sobre del 6% al final del període, partint del 0% de tancament de 2020.

González-Bueno ha conclòs que "aquest pla estratègic es desenvolupa en un termini relativament curt –tot just dos anys i mig- i planteja uns objectius realistes basats en les fortaleses de Banc Sabadell. Amb això, assentarem les bases sostenibles i sòlides que ens permetran continuar augmentant la rendibilitat i el valor de la franquícia".

Segons la informació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el Sabadell fia el seu futur més immediat a l'impuls de tres pilars que li han de permetre millorar el seu resultat i augmentar el valor de la franquícia, i que són la potenciació del negoci d'empreses, la transformació de la seva estratègia 'retail' i la bona marxa de TSB, la seva filial britànica que en aquest primer trimestre va tornar als beneficis.

Vendre les filials ja no és una possibilitat

El bon comportament de TSB els primers mesos d'aquest any ha provocat que el Sabadell, que l'any passat es va plantejar la possibilitat de desprendre's de la seva filial britànica i la seva delegació mexicana, finalment hagi optat per no iniciar cap procés de venda d'aquestes dues filials, com a mínim a curt termini. De moment, l'únic negoci exterior del Sabadell que sembla estar a la venda és el d'Andorra, que podria traspassar a MoraBanc.

El banc que presideix Josep Oliu destaca el bon comportament de TSB en el primer trimestre d'aquest any, que confia que segueixi al llarg del mateix, i aposta per impulsar la seva activitat hipotecària. Aquests creixements de volums han d'impulsar el marge de TSB, que hauria també d'assolir una rendibilitat superior al 6% i contribuir, de nou, en positiu al compte de resultats del grup, decidit a seguir en solitari després de fracassar les negociacions per a una fusió amb BBVA.

Potenciar la banca d'empreses

a altres, un dels aspectes que el Sabadell vol continuar potenciant és el seu negoci a la banca d'empreses a Espanya, que compta amb una penetració del 40%, especialitzant la seva xarxa i aprofitant les oportunitats de negoci que oferirà el pla de recuperació Next Generation EU.

El tercer eix essencial del nou pla estratègic passa per la transformació de la banca de particulars, aconseguint digitalitzar per complet el negoci per als processos de préstecs al consum, mitjans de pagament i comptes corrents. Per la seva part, la comercialització d'hipoteques, productes d'estalvi, inversió i assegurances comptarà amb un model mixt de distribució, a través de canals telemàtics i de gestors especialitzats.

Banc Sabadell espera que el període 2021-2023 estigui encara afectat per la pandèmia de la Covid, però creu que la taxa morositat i la ràtio de cobertura es mantindran en nivells similars als actuals, situant-se el pic de la morositat el 2022. L'entitat confia, així mateix, a mantenir una situació de liquiditat òptima que li permeti afrontar la devolució del TLTRO, finançament a llarg termini del BCE, sense necessitat d'incórrer en uns volums d'emissions a l'engròs significatius.

La previsió del grup és assolir el 2023 un objectiu de rendibilitat sobre el retorn del capital tangible (ROTI) superior al 6%, des de l'1,25% del primer trimestre d'aquest any, i que la ràtio de capital de màxima qualitat, CET1 Fully Loaded, es mantingui per sobre del 12%.

La consecució d'aquest ROTI suposa que el Sabadell hauria de guanyar el 2023 almenys 670 milions d'euros, una xifra molt superior a l'aconseguida el 2020, 2 milions d'euros, però que encara estaria per sota de l'assolida el 2019, abans de la pandèmia, quan va guanyar 768 milions.

Imatge principal: El conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno.