Nou cop a Ryanair enmig de la crisi del coronavirus. L'Audiència Nacional ha decidit tombar l'expedient de regulació de l'ocupació (ERO) que l'aerolínia va anunciar fa uns mesos, prèviament a la pandèmia, i que afectava algunes de les seves bases espanyoles. Concretament, l'ERO afectava a 224 treballadors de les bases de Tenerife, Lanzarote i Gran Canària, totes tres tancades definitivament el 8 de gener, i també la base de Girona, que finalment no va tancar a canvi de reestructurar severament la seva plantilla i activitat. 

La notícia arriba en plena crisi del coronavirus, que està afectant durament les aerolínies i en què Ryanair té el 99% de la seva flota aturada. Tot i el context actual, l'Audiència Nacional resol la demanda imposada pels sindicats davant aquest ERO i obliga a l'aerolínia irlandesa a readmetre els 224 treballadors "de manera immediata". De fet, l'escrit de l'Audiència al qual ha tingut accés ElNacional.cat, declara que els treballadors han de tornar a treballar en les mateixes condicions de feina que desenvolupaven abans de l'acomiadament col·lectiu i amb abonament immediat dels salaris deixats de percebre des de l'extinció del contracte”. A més, en la sentència s'hi aprecia "mala fe, frau, coacció i abús de dret en el procedir patronal".

Context

El passat 16 de juliol Ryanair va anunciar als sindicats el possible tancament de diverses bases i retallades del seu negoci arreu d'Europa. El motiu pel qual al·legaven la situació era el retard de les entregues d'avions Boeing 737 MAX, que els deixaven amb una flota coixa. Un mes després la companyia feia oficial el tancament de les bases canàries i un possible tancament de la base de Girona, que més endavant va rectificar a canvi de contractes fixos-discontinus i retallades als seus treballadors. 

Davant la situació, els treballadors van demandar l'aerolínia davant l'Audiència Nacional al·legant xantatge a la base gironina, alhora que mala fe, coacció i abús de dret, quelcom que el tribunal ha resolt a favor seu. La vista de la sentència es va produir el dia 10 de març, poc abans de proclamar-se l'estat d'alarma. Una vista que va durar més de set hores i on Ryanair es va desdir de posar com a motiu la falta de naus 737 Max, i va al·legar que era únicament per una baixada de la demanda. 

Finalment, segons els sindicats demandants, "quedava acreditat amb les nostres proves que les causes productives i organitzatives amb què Ryanair basava la seva decisió de presentar l'ERO no estaven justificades i algunes eren inexistents. Les irregularitats per presentar l'ERO eren tant formals com d'intencionalitat".

Els treballadors guanyen aquesta batalla contra la companyia de baix cost, però cal recordar que Ryanair té en marxa un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per a 1.500 treballadors a Espanya derivat de la crisi del coronavirus. Ara caldrà veure com es reincorporen aquests 224 treballadors i si van a parar dins l'expedient o no.