El president rus, Vladímir Putin, ha dedicat una quantitat considerable de temps sortint a les televisions per assegurar que Rússia no s'està veient afectada per les sancions i que, de fet, perjudiquen més occident que a Rússia. Putin està preparant al seu país per una cursa a llarg termini. De moment, Moscou ha dit que impugnarà les sancions sobre les seves reserves de divises als tribunals i també ha amenaçat amb demanda si es considera que s'ha incomplert el deute a causa de la congelació d'actius. Mentrestant, algunes empreses, indústries i funcionaris s'esforcen per viure amb normalitat. 

Redisseny del Lada

La marca nacional d'automòbils de l'era soviètica depèn, en gran manera, de peces importades. Avtovaz, que produeix el Lada, és propietat del fabricant d'automòbils francès Renault. Tal com recull la CNN, després que el 24 de març, en resposta a la notícia que Renault estava sortint del mercat rus, Avtovaz ha revelat que havia de redissenyar ràpidament diversos models perquè depenguessin menys dels components importats. 

Segons assenyala la mateixa cadena, no s'han donat més detalls sobre quins models es veurien afectats, però ja ha comunicat que estarien disponibles en els pròxims mesos.

Passar d'Instagram a Vkontakte

Instagram era, fins fa poc, la principal xarxa social de Rússia, segons Brand Analytics. En canvi, Vkontakte, la versió russa de Facebook, va quedar en segon lloc. Des de la invasió, però les coses han canviat. La mateixa cadena nord-americana recorda que Rússia ha tallat l'accés a Facebook i a Instagram. En aquest context, la xarxa social russa ha estat creixent i ha posat facilitats als creadors de contingut, com per exemple, renunciar a comissions. Les dades demostren que aquesta mesura podria estar funcionant. Molts usuaris encara estan actius a les xarxes socials com Facebook o Instagram perquè s'hi pot accedir a través d'una VPN.

Targetes de crèdit pròpies 

Rússia també s'ha estat preparant per a un aïllament financer. Alguns dels seus bancs més grans van ser sancionats després de l'annexió de Crimea. El Sistema Nacional de Targetes de Pagament de Rússia i el sistema de targetes bancàries basades en aquest, conegut amb el nom de Mir, ha crescut de manera exponencial. Segons dades que recull la mateixa CNN del Banc Central Rus, l'any 2021 es van emetre més de 113 milions de targetes bancàries basades en ell, davant dels 1,76 milions del 2016. L'any passat, un una quarta part de tots els pagaments de targetes a Rússia es van fer a través d'aquest sistema Mir. 

Sector públic

El Kremlin té por que aquest aïllament i les conseqüències provoquin una pujada de l'atur. Més de 15.000 persones han estat detingudes les primeres setmanes del conflicte amb Ucraïna per participar en protestes contra la guerra. Elina Ribakova, de l'Institut de Finances Internacionals de Washington deia a la mateixa cadena nord-americana que "quan més reprimeixen les manifestacions, més entenc que estan preocupant per l'atur". La ciutat de Moscou està intentant avançar-se al problema de l'atur amb un programa per reciclar i contractar persones que acostumaven a treballar per empreses occidentals. Sergey Sobyanin, alcalde de Moscou, diu que creu que 200.000 llocs de feina estan en perill. La solució, segons va escriure al seu bloc, és donar als treballadors alguna cosa "útil" per fer. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe