Les reserves d'aigua que hi ha als pantans de les conques internes de Catalunya es troben per sota del 60%, una situació d'alerta presequera que obliga a posar en marxa els preparatius per evitar que s'hagin d'aplicar restriccions en el consum en l'àrea metropolitana de Barcelona.

Davant d'aquesta realitat destaca la idoneïtat de la "reutilització" d'aigua regenerada per garantir el subministrament, una opció més econòmica i eficient que la dessalinització però infrautilitzada ara en la planta depuradora del Baix Llobregat, puntera al seu sector. Tanmateix, aquesta instal·lació es podria posar en marxa ràpidament si l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Agència de Salut Pública de Catalunya donen el seu vistiplau i es fa una petita inversió d'adequació d'uns 300.000 euros. En el passat, aquestes entitats ja van col·laborar amb Aigües de Barcelona (Agbar), responsable de planta, per fer front a la gran sequera dels anys 2007 i 2008.

A la depuradora tot està preparat per impulsar uns 250 milions de litres diaris d'aigua "regenerada" d'una qualitat "excel·lent" al riu Llobregat

A la depuradora tot està preparat per impulsar uns 250 milions de litres d'aigua "regenerada" d'una qualitat "excel·lent" cada dia al riu Llobregat per ser tractada en la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí i compensar així els efectes d'una de les pitjors sequeres de les últimes dècades en un any en què ha plogut "poc i malament" segons els experts d'Aigües de Barcelona (Agbar).

En aquests moments ja es disposa de la infraestructura necessària per garantir el subministrament en cas de sequera severa, tot i això, caldria realitzar una petita intervenció per posar a punt l'Estació Regeneradora d'Aigües residuals (ERA) associada a la depuradora i la immensa canonada que pujaria l'aigua depurada fins a Molins de Rei i que servirien per augmentar el cabal d'un dels principals rius de Catalunya.

agbar depuradora miquel vora 2

Segons explica el cap de planta de la depuradora d'Agbar en el Baix Llobregat, Javier Santos, en l'ERA se li dona a l'aigua una gran qualitat després de passar per tot el cicle de depuració que, gràcies a tractaments fisicoquímics, acaba sortint d'allà amb uns atributs qualificables com a excepcionals.

Actualment s'està regenerant aigua al 0,7% de la capacitat

Així mateix, el tècnic destaca que aquesta aigua pot tenir altres usos com proveir el parc de regants del delta del Llobregat, nodrir les llacunes de la zona —de gran valor ecològic—, recarregar els camions de la neteja de Barcelona o enviar aigua a les indústries de la Zona Franca. "Aquesta estació de regeneració és una de les més importants a nivell mundial i pot regenerar més de 300 milions de litres d'aigua al dia: unes 100 piscines olímpiques. Actualment estem regenerant al 0,7% de la nostra capacitat", agrega el tècnic.

Tal com assenyala el responsable de la planta, l'ús d'aquesta instal·lació genera un petit sobrecost, fet que ha provocat que fins ara les administracions no hagin estimat convenient posar-la en marxa. No obstant això, Santos recorda que la situació de sequera que s'acosta fa recomanable dur a terme les intervencions necessàries per posar en marxa l'estació a ple rendiment i evitar així entrar en una situació d'alerta per sequera que obligaria a aplicar restriccions als usuaris.

"Està clar que el millor recurs natural contra la sequera és la pluja, però com no plou, hi ha altres infraestructures per fer front a la situació i la millor d'elles és aquesta. N'hi ha una altra que és la dessalinització d'aigües, però el cost de tractar l'aigua aquí és tres o quatre vegades inferior al de la dessalinització", conclou. Es pot destacar que en arribar a la potabilitzadora de Sant Joan Despí l'aigua passaria els mateixos controls que supera l'aigua que pren directament del Llobregat i que en sortir de la planta és perfectament apta per al consum humà.