L'economista Xavier Sala-i-Martin ha fet una repassada a Joan Carles Gallego, amb tota probabilitat número dos dels Comuns a les eleccions del 14-F,  arran de les seves declaracions sobre el dèficit fiscal durant un cara a cara amb el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, al programa FAQS de TV3. Sala-i-Martin rebat un a un els arguments utilitzats pel també economista, al que qualifica d'"esperpèntic".

En un fil a Twitter, Sala-i-Martin retreu a Gallego que negui el dèficit fiscal "donant dades sense entendre què volen dir realment parlant de dades del 2012" i acusa el que va ser secretari general de CCCO fins al 2017 que la seva formació exigeixi al Govern el pagament dels expedients de regulació d'ocupació "com si ells no fossin al govern [espanyol].

"Aquest home viu a Matrix", esclata el professor de  la Universidad de Columbia (EUA), a qui recorda la responsabilitat de la formació on milita de les retallades que s'ha dut a terme a Catalunya en els darrers anys. "Com si el seu tripartit no hagués disparat el deute de 10.000 a 30.000 milions", afirma. Rebat les crítiques de Gallego a Amazon per destruir el medi ambient "com si BCN-Comuns no haguessin pagat 200 milions al propietari de Castor", en relació amb els contractes que l'Ajuntament d'Ada Colau ha fet a empreses de Florentino Pérez per gestionar serveis socials.

Sala-i-Martin posa especial èmfasi en desmuntar l'argumentació de Gallego segons la qual el dèficit fiscal que pateix Catalunya no és de 16.000 milions d'euros, com va afirmar Canadell, sinó que de 3.000 milions. Una xifra que, segons ell, avalada per l'economista Andreu Mas-Colell. "Quan ha dit que Mas-Colell deia que el dèficit era de 3.000 milions feia referència a una polèmica que hi va haver cap al 2015 arran del pamflet de Borrell".

I prossegueix, "Mas-Colell va fer unes declaracions on deia que la diferència entre impostos i despesa era de 3.000 milions. I tots els diaris annexionistes van agafar això com una declaració de Mas-Colell negant que el dèficit fos gegantí. El que  CAP d'ells explicava és que per a calcular el dèficit fiscal, a la diferència entre impostos i despesa cal afegir el DEUTE de l'Estat", afirma. "El deute de l'Estat el pagaran els ciutadans amb els impostos i, la part proporcional, s'ha de comptar com a pagaments dels catalans. Si ho fas, el dèficit fiscal ja no és de 3.000 milions sinó d'11.000 (l'any 2015)", sosté l'economista, que per defensar la seva posició adjunta un article del que va ser conseller d'Economia en el qual explica la seva versió dels fets. 

"O sigui que o bé Gallego no entén què és exactament el dèficit fiscal (cosa que és greu, no només per algú que surt a pontificar sobre això a la tele sinó per algú que pot ser diputat al Parlament) o és molt malintencionat. O les dues coses", remata Sala-i-Martín. 

Sala i-Martin remata el seu fil assegurant que "o sigui que o bé Gallego no entén què és exactament el dèficit fiscal (cosa que és greu, no només per algú que surt a pontificar sobre això a la tele sinó per algú que pot ser diputat al Parlament) o és molt malintencionat. O les dues coses", conclou

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat