La nova ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha defensat aquest dilluns que ampliar l'Aeroport de Barcelona és "necessari i oportú", tot i que ha demanat "fer-ho bé" i de forma "exemplar". En un acte a la Delegació del govern espanyol a Catalunya, Sánchez ha demanat "compatibilitzar" la inversió prevista per Aena, d'uns 1.700 milions d'euros, amb "l'observança dels requeriments mediambientals".

Els plans d'Aena impliquen ampliar 500 metres la tercera pista de l'Aeroport i envair l'espai natural de la Ricarda, pertanyent a la xarxa europea Natura 2000. Sobre això s'està discutint a la taula tècnica convocada per la Generalitat on també participen Aena i el govern espanyol, a més d'administracions locals afectades.

Sánchez ha recordat que l'operació requereix el vistiplau de la Comissió Europea, encarregada última de vetllar per la salut de la xarxa Natura 2000, per la qual cosa l'ampliació "s'ha de fer bé". L'ara ministra, que acaba de substituir en el càrrec José Luis Ábalos, era fins fa pocs dies alcaldessa de Gavà, un dels municipis afectats per l'activitat del Prat, especialment pel seu impacte acústic.

"El meu posicionament és el mateix que tenia com a alcaldessa. Sempre he dit que l'ampliació de l'Aeroport és una inversió molt important que ens beneficia a tots. És una infraestructura primordial. Dit això, sempre he defensat que aquesta ampliació s'ha de fer de manera exemplar", ha subratllat.

"Passar pàgina"

Sánchez no només s'ha pronunciat sobre l'aeroport, sinó que també ha fet sobre la relació entre Catalunya i l'Estat. Concretament, la ministra ha dit que "és moment de passar pàgina" a Catalunya i "potenciar les fortaleses" d'aquest "país ric, de gent extraordinària i que sempre ha estat pioner". Es tracta de deixar clar que Espanya necessita Catalunya i que Catalunya també necessita Espanya" ha sentenciat Sánchez.

"Aquest és el nostre esperit: recuperar aquest clima de col·laboració i de convivència que durant aquests anys s'ha vist afeblit", ha aprofundit Sánchez.

Moments abans, dirigint-se als alcaldes i alcaldesses presents, Sánchez havia demanat treballar per sortir de la crisi de la covid-19 mitjançant "unes ciutats on no hi hagi lloc per a la fractura social". "Es tracta de treballar i construir més a favor de la convivència i restaurar-la quan ha resultat danyada: d'això en sabem bastant a Catalunya", ha indicat. 

Imatge principal: La ministra Raquel Sánchez, durant l'acte d'avui a la delegació del govern espanyol - Efe