Logo Banc Sabadell Economia

Quipu es planteja com la solució a tots els problemes administratius i de gestió d'una empresa. Aquesta start-up catalana ja s'ha convertit en un model molt consolidat al mercat amb el seu software i forma part d'un dels teixits tecnològics d' emprenedors més importants d'arreu d'Europa des de Barcelona. Actualment, compta amb més de 7.900 clients, entre autònoms i petites empreses, que la utilitzen per estalviar temps en les seves tasques administratives i financeres. Així doncs, Quipu crea valor per als comptables i les empreses permetent un seguiment eficaç de les dades en temps real, millora els informes i també ajuda a estalviar un temps considerable en el procés de comptabilitat. Però darrera del producte, hi ha una història d'èxit per a l'ecosistema de startups del nostre país ja que ha assolit un èxit tant a nivell local i com internacional, sent capaços d'atreure inversió estrangera per continuar consolidant l'ecosistema tecnològic a Barcelona, molt potent i amb marge de creixement.

Acord amb la francesa Sellsy

Així doncs, l'estratègia més potent que ha tancat aquesta start-up és amb Sellsy, una empresa francesa fundada el 2009 per dos empresaris, Frédéric Coulais i Alain Mevellec. Amb seu a la Rochelle, a la costa de França, i a Bordeus, l'empresa ofereix una suite completa de CRM per a petites i mitjanes empreses, que inclou eines de màrqueting, vendes, facturació, pagaments i gestió de tresoreria. Sellsy situa la innovació en el centre de la seva estratègia, per tal d' oferir a les empreses solucions digitals senzilles, eficaces i segures per a una gestió empresarial optimitzada. En l'actualitat, la seva suite permet a més de 37.000 usuaris de 6.900 empreses estalviar temps, impulsar les seves vendes i assegurar els seus ingressos. Així doncs, l'adquisició permetrà a Quipu desenvolupar noves funcionalitats per satisfer millor les necessitats dels seus clients, especialment en la gestió de la relació amb els clients (CRM) i la gestió de la tresoreria. A més dels objectius de desenvolupament de Sellsy, aquesta fusió permetrà a l'empresa adquirir una experiència addicional en precontabilitat per al mercat espanyol amb una solució reconeguda en el sector. En el termini d'un any, l'objectiu és oferir a les empreses espanyoles una eina completa que cobreixi les necessitats de les pimes de principi a fi quant a vendes, desenvolupament de negoci, facturació i pagaments.

De Barcelona a Europa

Amb aquests acords, Quipu no frena el seu creixement i compta actualment amb quaranta empleats a la seva seu de Barcelona. D'altra banda, esperen arribar a 60 persones com a empresa independent per a l'any vinent i seguir augmentant l'equip progressivament gràcies a l'adquisició. També relacionat amb l'expansió, en pels propers mesos contractaran més persones per potenciar la presència dels productes de Sellsy arreu d'Espanya. Amb uns ingressos d'1,5 milions d'euros, Quipu està posicionada com una empresa d'alta rendibilitat.

Aquest software arriba per una necessitat immediata. La regulació està canviant el sector, especialment pel que fa a la facturació electrònica, que serà obligatòria a Espanya en els pròxims 3 anys i que ja es veu com està impulsant models de negoci com el de Quipu per atendre aquestes necessitats. L'Administració Tributària s'està digitalitzant a gran velocitat, especialment per lluitar contra el frau. Les conseqüències ja s'estan produint: el mercat del programari i de la comptabilitat s'està concentrant i tots dos jugaran un paper clau en una Administració Tributària més exigent i vigilant. Exemple d'això és la Llei 'Crea i Creix' publicada a finals de setembre. A aquesta situació també cal sumar-hi el Kit Digital, mitjançant el qual molts negocis, especialment PIMES, estan recolzant-se per dur a terme la seva digitalització. El teixit empresarial espanyol està format per més de 3,3 milions de PIMES i autònoms, i Catalunya no es queda enrere: d'acord amb dades de PIMEC, aquestes representen el 99,8% del total de les empreses i al voltant del 70% de l'ocupació a la regió. A més, les PIMES catalanes van aportar gairebé el 60% del PIB el 2020, d'acord amb l'Anuari de la PIME Catalana d'aquesta mateixa patronal.

Finalment, cal destacar també que el creixement del mercat de programari de CRM i facturació representa un potencial d'aproximadament 400 milions d'euros, sent un sector amb una taxa de penetració relativament baixa que s'espera que creixi un 15 % anual en els propers anys. Tots aquests factors permeten que l'operació sigui de gran rellevància, ja que ajudarà les petites i mitjanes empreses i els autònoms a anar de la mà dels avenços legislatius, cosa que els permetrà continuar creixent, així com seguir oferint serveis i productes de valor als seus usuaris i consumidors. A nivell nacional i amb el canvi legislatiu abans explicat, Quipu i la seva tecnologia també seran de gran ajuda.