Actualment, hi ha 23.383 start-ups a Espanya, un 3% més que el 2021, quan se'n van detectar 22.771. Segons l'estudi sobre Les empreses start-up a Espanya, realitzat per Informa D&B, el 96% d'elles són microempreses i la xifra d'aquestes empreses mitjanes o grans és de l'1%. L'estudi defineix a aquest tipus de firmes com un grup d'empreses de recent creació que desenvolupen una activitat tecnològica o innovadora. L'anàlisi ha constat que la rendibilitat d'aquestes empreses és molt baixa, tot i que la xifra de vendes supera el milió d'euros, en comparació amb els 725.000 euros de la resta d'empreses.

La directora d'Estudis d'Informa D&B, Nathalie Gianese, ha destacat que analitzant els comptes de les start-ups i altres empreses fundades al mateix temps, "s'aprecia que aquestes tenen una taxa de superviviència més alta, d'un 92%". A més, les start-ups presenten una major propensió a crear llocs de treball i de qualitat, ja que un 70% són llocs fixos, mentre que en la resta d'empreses és inferior, del 65%. Per regions, les start-ups estan principalment situades a la Comunitat de Madrid (27%), Catalunya (23%) i Andalusia (12%). Però, sobre el total de creacions a cada comunitat, el percentatge de potencials empreses emergents és major a La Rioja (14%), Canàries (75) i Navarra, amb pràcticament el 7%. La major part d'aquestes empreses desenvolupen activitats tecnològiques (97%), el 80% d'elles es dedica als serveis d'alta tecnologia --representant les activitats de programació-- i de les no tecnològiques, el 33% es dedica a serveis empresarials, un 19% al comerç i un 13% a la indústria.

Ecosistema d'start-ups a Catalunya

Paral·lelament, la Generalitat de Catalunya, a través d'ACCIÓ --l'agència per a la competitivitat de l'Empresa-- va identificar 1.708 start-ups a Catalunya el 2021. Segons un estudi realitzat per la plataforma digital Barcelona&Catalona Startup Hub, aquestes empreses són responsables de 17.500 llocs de treball a Catalunya, amb una ocupació mitjana per empresa de 10 treballadors. El 26% dels empleats d'start-ups a Catalunya són estrangers, un 20% en el cas dels fundadors. La majoria de professionals internacionals que treballen en firmes emergents catalanes provenen de l'Europa occidental (47% del total) en àmbits com la tecnologia (27%), les vendes (23%) i les operacions (17%). Pel que fa a l'experiència prèvia dels fundadors, l'estudi apunta que el 45% d'ells ja comptava amb experiència prèvia en la creació d'aquest tipus de companyies.

Pel que fa al finançament, l'informe assenyalava que en els últims cinc anys Barcelona ha captat més de 2.800 milions d'euros d'inversió en start-ups i que s'ha consolidat com el tercer hub de la Unió Europa en nombre de rondes de finançament, només per darrere de París i Berlín. L'informe posava de manifest que la covid-19 va afectar de manera desigual l'activitat de les empreses emergents catalanes en funció del seu sector: les start-ups que van declarar haver disminuït la seva activitat eren principalment dels àmbits dels viatges i l'oci (13,4% del total), mentre que les que van incrementar van ser del sector de la salut (15,5% del total).