Catalunya trepitja fort al Mobile World Congress. Més d'una cinquantena d'empreses catalanes participen en l'edició d'enguany i totes elles tenen el mateix objectiu: fer més fàcil la vida de les persones a través de la innovació tecnològica. Quins són alguns invents 'made in Catalonia' que estan triomfant al Mobile?

Les empreses punteres

Sateliot és el client d'Open Cosmos, l'empresa també catalana encarregada de dissenyar, construir i enviar el satèl·lit català Enxaneta a l'espai. Gràcies a ell, Catalunya rebrà 5G a tot el territori, un fet que permetrà múltiples innovacions en la nostra vida quotidiana, com ara la conducció remota a través de l'internet de les coses, que podria arribar d'aquí a poc més d'un any.

Un dels àmbits en què la innovació tecnològica és essencial és el de salut. La Covid ens ha tornat a demostrar la importància de la recerca sanitària i Eurecat és una de les empreses catalanes que s'hi dedica. Al Mobile World Congress ha presentat el seu darrer projecte, que detecta a través de la intel·ligència artificial càncers de pulmons que en molts casos no es podien percebre pels metges.

I el coronavirus també també ha marcat l'emprenedoria. Aquest és el cas de l'empresa Ctrl4 Enviro, que barreja el comerç i el consum de proximitat amb la tecnologia visual més puntera. A través de càmeres intel·ligents en directe a les parades del mercat, el client pot triar i adquirir el producte i rebre'l el mateix dia a casa. De moment, ja s'està implantant a la ciutat de Barcelona i ben aviat podria arribar a altres indrets del país.

En aquest sentit, la pandèmia també ens ha influït en la manera de relacionar-nos i reunir-nos i per això la Fundació i2cat ha impulsat en els darrers mesos un sofisticat sistema d'hologrames. Amb les ulleres virtuals et pots reunir amb qui vulguis i quan tu vulguis a qualsevol racó del món.

Un Mobile diferent

El primer dia de Mobile World Congress (MWC) post-pandèmic ha acabat amb un aspecte insòlit, amb imatges de passadissos mig buits, grans estands desangelats, situacions que contrasten amb l'afluència d'anys anteriors, quan la fira va aplegar més de 100.000 persones. Aquest any, l'organització preveu atraure al voltant de 30.000 visitants, un terç de l'habitual.

La fira s'ha celebrat amb mesures estrictes de seguretat sanitària. Tots els visitants havien de presentar un resultat de test de Covid negatiu fet com a màxim fa 72 hores per entrar al recinte de Fira de Gran Via.