Després de l'aturada per la pandèmia, el Mobile World Congress ha tornat a Barcelona. Si bé és una edició més discreta en comparació amb les anteriors, el que no ha canviat és que les empreses catalanes continuen destacant per la seva tecnologia punta, l'emprenedoria i la innovació.

"Catalunya, capital mundial del 5G"

Enguany, l'estand català s'ha centrat en el 5G i les aplicacions d'aquesta tecnologia en la nostra vida. Per exemplificar-ho, el Govern ha presentat un projecte pilot: un cotxe autònom que es pot conduir a través del 5G de manera remota. Així funciona:

Aquesta demostració vol exemplificar com la tecnologia 5G permetrà millorar àmbits estratègics per al país i clau per a la ciutadania com és el de la mobilitat. Es tracta d'un dels casos que aviat es provaran en el Corredor 5G del Mediterrani.

Segons ha destacat el president Pere Aragonès en la inauguració, en què ha celebrat el retorn del Mobile després de la Covid, l'objectiu d'aquesta tecnologia és millorar el dia a dia dels ciutadans. Per això, ha fet una crida a seguir impulsant la "revolució digital" al nostre país. "Hem de seguir amb l'aliança que hem creat entre l'emprenedoria, la recerca, les administracions i la indústria digital. Ens hem de preparar perquè vinguin les tecnologies que encara no coneixem", ha indicat.

Per la seva banda, el vicepresident Jordi Puigneró ha reivindicat la feina el sector tecnològic català: "Som un país d'avantguarda. El Mobile n'és una mostra: és una gran marca de país i ens situa al món".

 

aragonès puigneró ciuró torrent mobile word congres - govern

Imatge: El president Pere Aragonès, amb el vicepresident Jordi Puigneró i els consellers Lourdes Ciuró i Roger Torrent / Govern

En aquest sentit, el director general d'Innovació i Economia Digital, Dani Marco, ha apuntat que aquesta prova del Mobile demostra que Catalunya té "visió de futur de la mobilitat". "És una barreja entre la mobilitat de les comunicacions i la mobilitat terrestre que en crea una de més segura i sostenible", ha explicat.

Els 'partners' del projecte

El pilot és un projecte conjunt del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la Fundació i2CAT, MiR Robots, Cellnex i Vodafone en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya i l’aliança 5G Barcelona. El cas d’ús presentat al MWC s’emmarca en el projecte del Corredor 5G del Mediterrani, el corredor transfronterer entre Catalunya i Occitània on es faran les primeres proves de serveis i comunicacions mòbils 5G amb vehicles autònoms i connectats.

Què serà el projecte del Corredor 5G del Mediterrani?

El Corredor 5G del Mediterrani, sota el paraigua del projecte europeu 5GMed, desplegarà un laboratori 5G a l’autopista AP-7 i el ferrocarril entre Figueres i Perpinyà i provarà serveis per a la mobilitat connectada i autònoma i de comunicacions mòbils 5G. Això, a més de reforçar a Europa una infraestructura logística estratègica per a Catalunya, promourà la transformació digital dels sectors de la logística, ferroviari i l’automoció, així com d’altres àmbits vinculats al nou concepte de conducció connectada i autònoma com ara el turisme, la cultura o l’entreteniment digital.

Aquesta infraestructura digital serà catalitzadora del hub digital català i generarà noves empreses i llocs de treball de valor afegit vinculats a tecnologies de futur com la 5G o la intel·ligència artificial. A més, serà banc de proves per a nous productes i serveis digitals que es desenvoluparan i provaran a Catalunya per ser comercialitzats a tot el món.