PwC ha liderat el 2020 el mercat d'assessorament financer en fusions i adquisicions a Espanya per nombre d'operacions, segons acrediten els quatre principals rànquings anuals elaborats per Refinitiv, Mergermarket, Bloomberg i Dealogic.

Segons Refinitiv, PwC ha assessorat un total de 108 operacions, per davant de Deloitte (65), KPMG (45) i EY (30). El rànquing de Mergermarket recull que PwC ha assessorat un total de 73 operacions, davant les 45 de Deloitte, les 33 de KPMG i les 27 d'EY.

El rànquing de Bloomberg el lideren PwC (87 operacions), EY (40) i KPMG (25), mentre que Dealogic situa al capdavant a PwC (54 operacions), seguit d'EY (27), KPMG (24), Lazard (9) i Deloitte (9).

PwC ha destacat l'impuls de les operacions per part d'inversors internacionals de private equity a Espanya, en operacions com l'OPA llançada sobre MásMóvil per part dels fons KKR, Cinven i Providence, l'adquisició d'Idealista per EQT, la venda de Neuraxpharm per part d'Apax a Permir, la venda de Rovensa a Partners Group i la venda de Miya Water a Antin Infrastructure Partners per part de Bridgepoint.

Així mateix, ha apreciat una activitat rellevant en el segment de middle market per part de fons de capital privat espanyol, destacant a Magnum Capital, Nazca Capital, Alantra, Miura Private Equity, Portobello Capital i ProA Capital, entre alguns els fons de capital nacional més actius.

El mercat de M&A es recupera més ràpid que l'economia

El soci responsable de Deals en PwC al món i també per a Espanya, Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica, Malcolm Lloyd, ha apuntat que, malgrat la situació d'incertesa generada per la crisi sanitària, l'activitat de M&A s'ha anat reactivant en la segona meitat de l'any, "mostrant indicis d'una progressiva recuperació a un ritme més accelerat que l'economia en general".

Així mateix, ha destacat que els fons de capital privat internacionals "són molt actius al mercat espanyol, que continua sent una destinació atractiva per a les seves inversions estratègiques", mentre s'ha vist activitat en els fons locals i un segment middle market "molt actiu", amb una inversió en el conjunt de l'any similar a la de l'any anterior.

"En el context global, l'activitat de M&A va ressorgir amb força des del tercer trimestre, registrant un rècord en el nombre de grans operacions de més de 5.000 milions de dòlars, que va impulsar el mercat de M&A internacional, sent tecnologia i indústria farmacèutica els sectors protagonistes", ha apuntat.

Segons ha explicat, la liquiditat disponible i un context de baixos tipus d'interès estan ajudant aquesta reactivació del mercat de M&A. "El capital privat ha jugat un paper fonamental en l'activitat transaccional a Espanya en un any 2020 summament difícil, demostrant que Espanya té companyies amb projecció i atractiu per als inversors malgrat el context econòmic desfavorable, i equips directius compromesos per desenvolupar plans atractius de creixement en les companyies en les quals inverteixen", ha indicat.

Previsions per a l'any 2021

PwC preveu que les companyies i grups corporatius continuïn amb la desinversió de negocis no estratègics per centrar-se en els seus negocis clau, mentre altres grups continuaran buscant opcions de creixement a través de la consolidació de sectors.

D'altra banda, el directiu de PwC ha assenyalat que el repte de l'adaptació del teixit empresarial als canvis estructurals i la recerca de l'eficiència operativa marcarà l'agenda de les companyies a mitjà i llarg termini.

Sobre les mesures de suport a les empreses impulsades pel Govern a través dels programes de l'ICO, SEPI i fons de la Unió Europea, Lloyd ha reconegut que estan atenuant, en part, l'impacte negatiu de la crisi, però ha advertit que en uns mesos apareixerà "un desbordament d'empreses amb un nivell de deute insostenible que es veuran abocades a reestructurar-se, refinançar-se i, el més important, transformar-se per adaptar-se al nou panorama post-Covid".

En aquest sentit, ha ressaltat que, per a moltes empreses, l'entrada d'un inversor financer o una operació corporativa "probablement podrà ser part de la solució per afrontar el futur", per la qual cosa considera que les perspectives per a l'any 2021 "són bones, amb un nivell d'activitat transaccional rellevant".

Per sectors, ha identificat una elevada competència per aconseguir les millors companyies de sectors resilients com a tecnologia, agroalimentari, logística, infraestructures, sanitat i indústria biofarmacèutica.