Comença el procés de desescalada a Espanya després del confinament per la pandèmia del coronavirus, una crisi que ha afectat gran part dels sectors econòmics tot i que de manera diversa a cada un d'ells. A partir d'ara, prendre les decisions més encertades per fer una reactivació eficient passa per estar ben informat de la situació de cada sector, i aquesta és la nova proposta del Banc Sabadell, que posa a disposició tota la informació econòmica per sectors a través d'una nova aplicació web: Pulso, que es pot consultar al següent enllaç

El creador de l'eina i director de continguts digitals, Xavier Gassó, explica en declaracions a ElNacional.cat que aquesta eina va enfocada a "facilitar informació actualitzada perquè la gent pugui prendre decisions amb coneixement de causa" i segons sectors, comunitats autònomes, províncies, municipis o agregats. L'aplicació està oberta a tothom que vulgui consultar-la i informa amb gràfics i estadístiques del comportament dels consumidors en diversos àmbits. 

Gassó explica que Pulso neix després de dos anys de recollir dades. Es tracta de big data convertida en SmartData que analitza més de 5GB d'informació diària obtinguda a partir de totes les transaccions realitzades, tant presencials amb més de 260.000 TPV del Banc Sabadell com també online. Aquestes dades, que informen sobre el consum a tot el país, permeten determinar una radiografia precisa i en temps real del comportament del consum en els diversos municipis i districtes, i comparar-los amb el mateix període de l'any anterior.

app mobil SABADELL PULSOFoto: Banc Sabadell - Cedida

Pulso: dades i informació sectorial

"Hem intentat construir una eina que sigui molt visual i fàcil de navegar perquè qualsevol persona que hi entri es pugui fer una idea de la situació econòmica", explica Gassó. "La idea és donar una visió en temps real de com està evolucionant l'economia en períodes de 7 dies o de 30 dies, agregada o per sectors". Alhora, tenint en compte la situació de crisi actual pel coronavirus, "una eina així permet que tant empreses com particulars prenguin les millors decisions per tornar a la normalitat". 

D'aquesta manera, Pulso permet consultar dades agregades diàries i estadístiques de comparativa i evolució de la demanda que donen informació sobre el nivell de confiança del consumidor en la seva àrea d'influència. La informació està classificada en diversos blocs de consulta: Recuperació comercial, Pols comercial, Rànquing per sectors, Consum estranger i Tiquet Mitjà

La Covid-19 i els canvis en el comportament del consumidor

Remenant una mica la plataforma és fàcil treure unes primeres conclusions sobre com el confinament i la crisi sanitària han canviat el comportament dels consumidors comparat amb el mateix període de l'any passat. Pulso evidencia, d'entrada, una major incidència de l'alimentació en la cistella bàsica dels usuaris, que abans del confinament estava molt més disgregada.

Gassó explica que tractant les dades, una altra de les conclusions evidents és l'augment exponencial de les compres online, i assegura també que hi ha diversos indicadors que evidencien les diferències de consum entre els territoris que ja han passat a la fase 1 de la desescalada comparat amb les zones que encara estan en fase 0. 

"Al principi del confinament es veu com cau molt la corba de despesa habitual, però ha augmentat molt la online". En aquest sentit, assegura, "normalment les transaccions virtuals estan al voltant del 12% del total, però durant el confinament han augmentat fins al 30%". I això no és tot: "Als territoris on s'ha passat a la fase 1 de la desescalada, es torna a notar una disminució de les compres online, fins al 17% aproximadament". 

Aquestes són algunes de les conclusions que es poden extreure només donant un primer cop d'ull a les dades. Saber les tendències de consum, els canvis en els hàbits i el volum de transaccions de cada sector, amb dades que s'actualitzen cada poques hores, és una manera fiable i molt útil per a tots aquells autònoms, pimes o empresaris que volen saber com es comporta el seu sector de cara a la nova normalitat a la que ens enfrontem, i poder prendre decisions en conseqüència.

grafic PULSO BSABADELL wk 

Foto: Banc Sabadell - Cedida