"En un ordre canviant, ens estem posicionant com a país", ha assegurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la inauguració de la Jornada dels Economistes 2016 organitzada pel Col·legi d'Economistes i centrada en la geopolítica i la geoeconomia. Més concretament, Puigdemont ha advertit que en aquest ordre mundial "imprevisible i canviant", els països s'han de moure i en aquest sentit, malgrat que Catalunya no té encara totes les eines d'Estat, aquestes s'estan construint amb capacitat d'adaptació. "El món i els països es mouen. Si no es mouen, moren. O canvies o et canvien", ha afegit. 

Tot just després de recordar la victòria de Donald Trump en les eleccions dels Estats Units, ha reiterat que Catalunya ha de seguir apostant per Europa. Ser-ne protagonista i no quedar-se al marge. Segons Puigdemont, "com a país comptem amb fortaleses i podem liderar la quarta revolució industrial". I és que més enllà d'una marca, Catalunya té una economia oberta i diversificada, una forta indústria i un ecosistema innovador i pioner. Mentrestant, "Barcelona ja és clarament un hub tecnològic globalitzat". 

En aquest procés, el president de la Generalitat també ha destacat que el paper del Govern ha de ser dotar la ciutadania de les eines necessàries per adaptar-se als canvis així com protegir els més vulnerables i generar les condicions per garantir la igualtat d'oportunitats. "Treballem per millorar el salari mínim i les condicions laborals", ha recordat just després d'advertir que "la digitalització no pot substituir els treballadors i ser font de desigualtats."

Una governança democràtica global

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remarcat també la innovació, la creativitat i la cooperació de la capital catalana. Davant resultats com el Brèxit, el "no" a l'acord de pau a Colòmbia i la victòria de Trump, "la resposta democràtica als reptes de la globalització no pot venir del replegament". Tampoc s'ha de mantenir l'statu quo que "fa senyals d'estar en crisi" i és alhora "conseqüència de la crisi". 

L'alcaldessa té molt clar quina hauria de ser la resposta: "Una alternativa que passa per la construcció d'una governança democràtica global". Una resposta també que passa per a "més i millor Europa". A cavall entre el creixement econòmic i la cohesió social, s'han d'enfortir i potenciar també les xarxes de ciutats fins al punt de posicionar-les com un actor de primer ordre. Canviar des de la corresponsabilitat i cooperació. 

Tornant a Barcelona, l'alcaldessa ha volgut recordar la celebració dels Jocs Olímpics del 1992 liderada per l'expresident Pasqual Maragall. Un record del passat que serveix per entendre la trajectòria de la capital catalana fins a convertir-se en "un referent internacional". I això implica també seguir lluitant per la defensa de la cultura de la pau, la cohesió, la prosperitat, la justícia i l'apoderament. "Necessitem un valor econòmic que no només estigui fonamentat en el valor sinó també en els valors", ha conclòs.