L’anunci de l’acord de pressupostos de la Generalitat el va fer el PSC, abans que sortís res de Palau. I aquest dijous han estat els socialistes qui s’han avançat, compareixent abans que la consellera Natàlia Mas. El primer secretari socialista, Salvador Illa, s’ha reunit amb les patronals Foment del Treball i Pimec, els sindicats CCOO i UGT i la Taula del Tercer Sector. I després han comparegut tots junts a la sala de premsa de la cambra catalana, on s’han felicitat per l’entesa que permetrà tenir comptes el 2023. Han estat acompanyats per la portaveu socialista Alícia Romero, que ha fet de mestressa de cerimònies.

🔴 El Govern aprova els pressupostos | DIRECTE 

El primer a parlar ha estat el president del Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que ha expressat la seva “satisfacció” per l’acord pressupostari. “Hi ha pressupostos i hi ha hagut responsabilitat per ambdues parts”, ha defensat Sánchez Llibre, que ha considerat “rellevant” la “incorporació” de tres infraestructures: l’aeroport del Prat, el Hard Rock i la B-40. Això sí, ha aprofitat per a reclamar també que s’obri un debat sobre fiscalitat, que ara “no és competitiva”. El mateix reclam ha fet el president de Pimec, Antoni Cañete, que ha celebrat el pacte: “Felicitació i satisfacció”. Ha valorat positivament els gairebé 200 milions d’euros addicionals per al pacte nacional per a la indústria.

alicia romero camil ros josep sanchez llibre psc parlament - Carlos Baglietto
El PSC, acompanyat de patronal, sindicats i la Taula del Tercer Sector / Foto: Carlos Baglietto

Els sindicats també han celebrat l’acord. Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya, ha volgut fer un “reconeixement als actors protagonistes que han fet possible” el pacte. Ha subratllat el paper que ha tingut el diàleg social i ha posat en relleu el “missatge” que envia l’entesa: “Trenca blocs, obre la possibilitat de posar-se d’acord entre diferents. Un missatge polític molt potent”. Per la seva part, Camil Ros, d’UGT, ha celebrat que “tenim pressupostos en una crisi inflacionista, que han de donar resposta a aquesta situació”. I ha afegit: “S’ha posat el focus en la B-40 o l’aeroport, però hem de recordar que l’increment de l’indicador de renda de suficiència també forma part de l’acord”. Ha parlat d’un “triomf del diàleg i la negociació”.

En la mateixa línia, des de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina ha “celebrat que per fi hi hagi acord de pressupostos” perquè les entitats socials “hem patit molt”. Alsina ha assegurat que “finalment el país i la ciutadania compta amb uns nous comptes indispensables, que volen reforçar les polítiques socials en un moment molt crític”. Ha fet una crida al conjunt de partits per “mantenir aquest esperit” de consens durant els propers mesos.