Les promotores immobiliàries han carregat contra les polítiques d'habitatge a Catalunya dels últims anys. En concret, han criticat el Decret de mesures urgents de l'accés a l'habitatge, aprovat pel Govern a finals de desembre, i l'obligació de destinar el 30% de les noves promocions a habitatge social, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona.

"L'efecte pot ser el contrari al desitjat", ha advertit el conseller delegat de Construccions Salido-Carrió, Félix Salido, en el marc de la 'V Tribuna Immoscòpia', organitzada pel Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Industrial (COAPI) de Barcelona i l'Associació Immobiliària de Catalunya.

En referència a les perspectives del 2020, les promotores pronostiquen "estabilitat" i "continuïtat" de les principals tendències de l'any passat. "Pensem a llarg termini i deixem el component polític al marge", ha demanat el director general de Cevasa, Donato Muñoz. L'executiu ha fet referència a l'augment dels costos de la construcció i ha assegurat que la industrialització dels habitatges "arribarà necessàriament" com un mètode per estandarditzar els sistemes i la qualitat dels immobles.

Segons Muñoz, el principal problema del sector és la dicotomia entre "la capacitat econòmica de la demanda" i l'oferta produïda. En aquesta línia, el director general de SDIN Desarrollos Inmobiliarios, Francisco Pérez, ha demanat a les administracions "aterrar" i definir el model de control del lloguer. "Volem el model de California de 1973, que va provocar la desaparició del 15% dels habitatges de lloguer del mercat?", s'ha preguntat.

El director territorial de Catalunya AEDAS Homes, David Gómez, també ha criticat el control del lloguer i ha assegurat que cap empresa privada "desenvoluparà un negoci que perdi diners". En aquest sentit s'ha pronunciat també Salido, que ha demanat seguretat jurídica, corresponsabilitat i rendibilitat per dur a terme una col·laboració público-privada en terme d'habitatge.

Respecte a la política del 30% aprovada per l'Ajuntament de Barcelona, el conseller delegat de Construccions Salido-Carrió ha assegurat que provoca una "expulsió per dalt", ja que comporta un increment en el preu del 70% restant. "No es poden prendre mesures demagògiques perquè no estem en aquesta filosofia de mercat", ha assegurat.