No es podia saber. El consell d’administració de Prisa, l’editora d’El País i la Cadena SER, ha refusat per unanimitat l’oferta de compra de l’empresari Blas Herrero, propietari del grup de ràdio Kiss. Herrero ha ofert uns 150 milions d’euros pels mitjans d’informació de Prisa, que inclouen els esmentats, el portal econòmic Cinco Días, el diari esportiu As, Cadena Dial, Los 40 i altres actius menors. Herrero acudia sol, sense el suport de cap accionista de Prisa. Amber Capital, el fons d’inversions que n’és el majoritari (29% del capital), Telefónica (9,4%) i Banco Santander (4% directament i 20% indirectament) consideren que el valor dels actius mediàtics puja a 380 milions, molt per sobre de l’oferta d'Herrero.

L’actitud del Santander era la clau de la resposta. Van ser els primers a replicar. La manca de concreció de l’oferta i el baix preu han estat determinants per deixar córrer l'oferta d'Herrero.

Prisa ha comunicat aquest divendres la decisió a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El grup “continuarà operant d'acord amb el seu full de ruta, definit a l’inici de l'exercici actual, en el desenvolupament i posada en valor dels seus projectes d'educació i mitjans de comunicació […] i en aquest marc avaluarà, si s’escau, qualsevol expressió d'interès que pugui rebre”. Els plans de Prisa passen per mantenir i posar al dia els mitjans de comunicació i fer créixer aquest negoci i la divisió de sistemes educatius (Santillana) a Amèrica Llatina.

A pagar els propietaris

L'empresari asturià, requerit pel supervisor borsari, va reconèixer que “ha presentat […] una oferta d'adquisició del conjunt de societats i actius que integren actualment la unitat de negoci de mitjans de comunicació del Grup Prisa, tant escrits com radiofònics i audiovisuals”. La proposta no inclou la unitat de negoci d'educació.

L'adquisició “s'instrumentaria a través d'una societat de responsabilitat limitada de la que un grup d'inversors, liderat per Blas Herrero, en tindria una participació significativa, però no necessàriament de control”, segons la carta remesa a la CNMV. El Confidencial explica que Herrero hi posaria el 20%, la resta dels socis —dels que no s’ha revelat el nom— un 10% i un 70% s’oferiria als accionistes actuales de Prisa. L’operació està assessorada per Freshfields Bruckhaus Deringer, un bufet londinenc clàssic d’aquestes operacions, encara que l’advocat habitual de Blas Herrero és Alberto Ruiz Gallardón, l’exministre del PP. Políticament, Herrero ha estat associat a alguns noms de la vella guàrdia del PSOE, i també es proper al rei emèrit Joan Carles I.

La cotització de les accions de Prisa ha romàs suspesa des de dijous al matí fins divendres al matí, un cop Herrero ha informat al supervisor borsari dels seus plans. La cotització de les accions de Prisa, que dijous s’havia enfilat fins a un 25% del seu valor, ha perdut avui un 6,67% i ha tancat a 0,81 euros. El valor en borsa de Prisa és de 651 milions. Per comparar, el de The New York Times Co és de 5.622 milions, i el de Vocento, grup propietari de l'ABC i d'onze diaris regionals, de 96 milions.

Fa un mes, Prisa anunciava la venda, per 465 milions d’euros, de la part espanyola de Santillana, la joia de la corona, al grup finlandès de comunicació Sanoma. L'operació servirà per reduir el deute net de Prisa (1.148 milions d'euros) en un 30%, ajornar-ne el venciment al març del 2025 i obtenir 275 milions de liquiditat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat