El Departament d’Empresa i Treball, PIMEC i la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) han signat un conveni de col·laboració per impulsar accions de formació de nous professionals del sector energètic i cobrir la creixent demanda d’instal·ladors. Amb aquest objectiu, les tres parts es comprometen a desenvolupar actuacions que van des de la identificació de les necessitats formatives i de persones que hi estiguin interessades, fins a definir ofertes formatives i difondre ofertes de treball en aquest àmbit. Segons un estudi elaborat per FEGICAT, les empreses del sector estarien en disposició de contractar uns 18.000 treballadors a dia d’avui, però el 93,9% reconeix tenir dificultats per trobar personal qualificat. Aquest és el principal problema de fer el canvi dels recursos energètics tradicionals als més actuals i sostenibles.

Des del 2017, el sector de l’autoconsum fotovoltaic a Catalunya ha crescut fins a duplicar-se, amb un marc normatiu encara més favorable en els darrers temps. I es preveu que arribi a representar més del 15% del total de la generació d’electricitat al món en els propers anys. Així doncs, els números surten de la següent manera: FEGICAT avisa que cal contractar 8.500 treballadors qualificats de forma immediata, però la xifra passa a duplicar-se i sobrepassar la dada ja que actualment a  Catalunya, hi ha 18.000 instal·lacions legalitzades i en menys d’una dècada arribaran a les 36.000.

Atur juvenil i demanda?

Tenint en compte que hi ha un elevat atur juvenil és molt important orientar i seduir a tot aquest potencial de persones per incorporar-les en aquest sector essencial per al futur i la sostenibilitat del planeta. El canvi climàtic és una evidencia i l’emergència que obliga a totes les empreses, siguin quines siguin, a actualitzar els seus processos productius és immediata. Per això, el repte és doble i majúscul: d’una banda fer una aposta decidida per les energies renovables tenint en compte les dificultats que aquest procés comporta i, de l’altra, formar els treballadors i treballadores en aquest àmbit. També des de la Unió Patronal Metal·lúrgica, la manca de personal qualificat és una constant que es palpa en el dia a dia. Així ho constata Sandra Artigas, responsable del Departament de Formació de la UPM: “A dia d’avui, la formació i la captació de talent són imprescindibles per a la indústria catalana. Existeix una generació d’operaris en certs oficis que en pocs anys es jubilaran i ens costarà molt trobar-ne el relleu. Des de la UPM comencem a detectar-ne la problemàtica”. En aquest sentit, la problemàtica s’arrossega, fins i tot abans, de posar damunt la taula el debat de les renovables. “Ens manquen perfils de soldadors, especialistes en manteniment electromecànic, calderers, frigoristes, enginyers de producció, lampistes, instal·ladors de climatització i també sens dubte, instal·ladors de  panells solars”.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha recordat que el sector energètic serà “cabdal” per al bon funcionament del sistema productiu del país, però que per poder desenvolupar tot el seu potencial necessita treballadors qualificats. “No hi haurà transició energètica ni transició verda sense professionals amb la formació necessària per dur-la a terme”, ha alertat. Més enllà de la Formació Professional, el conveni preveu instruir professionals del sector sense cap titulació perquè tinguin el certificat de professionalitat, oferir formació continua als treballadors que vulguin adquirir nous coneixements en un context de grans canvis i, a través del SOC, oferir una porta d’entrada al sector a persones a l’atur. Part d’aquesta formació, ha explicat Torrent, la faran professionals del sector en actiu que rebran una formació online en competències docents.

64dc8643 a950 4690 a6ae 43b4c4204c20
Presentació de l'informe

Tota aquesta activitat formativa s’articularà amb la posada en marxa d’un programa específic a nivell sectorial de tres anys de durada que incorporarà actuacions d’orientació, formació i intermediació. El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha assegurat que Catalunya ”no es pot permetre” que, amb una demanda d’uns 6.000 nous instal·ladors anuals, no es pugui oferir una oferta formativa adequada per cobrir les necessitats. És per això que ha valorat molt positivament un conveni que, de la mà del sector públic i el privat, detecta les necessitats en matèria de formació d’un sector econòmic amb molt de futur per buscar solucions. 

El president del FEGICAT, Jaume Alcaide, ha assenyalat que el sector compta actualment amb unes 17.000 empreses que donen feina a més de 85.000 persones. Unes xifres que, tenint en compte que actualment només hi ha instal·lada el 6,5% de la potència solar prevista d’aquí al 2030, significarà que ens els pròxims anys la demanda de nou professionals no pararà de créixer.