Els preus mundials dels aliments van descendir per sisè mes consecutiu el mes de setembre, amb fortes caigudes a les cotitzacions dels olis vegetals, que van compensar l'increment dels cereals. L'índex de preus dels aliments de l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) van aconseguir una mitjana de 136,3% punts al mes de setembre, un 1,1% menys que a l'agost, però un 5,5% més que el valor de l'any anterior, ha precisat l'organisme sobre l'indicador que mostra l'evolució mensual dels preus internacionals d'una cistella de productes. El descens dels preus dels olis vegetals va impulsar la baixada general, després de caure un 6,6% per arribar al seu nivell més baix des del febrer de l'any passat, amb baixades de les cotitzacions internacionals dels olis de palma, soja, gira-sol i colza.

Els preus dels cereals, en canvi, van pujar un 1,5% respecte al mes d'agost, amb un repunt del 2,2% del blat "a causa de la preocupació per les condicions de les collites seques a Argentina i els Estats Units, al veloç ritme de les exportacions de la Unió Europea enmig d'una elevada demanda interna i a la incertesa més gran sobre la continuació de la iniciativa sobre els cereals del Mar Negre després del novembre. "Mentre els preus mundials del blat es van mantenir estables "perquè la fortalesa del dòlar estatunidenc va contrarestar la pressió exercida per les perspectives d'una oferta més ajustada" als Estats Units i la Unió Europea, els preus de l'arròs van incrementar un 2,2%. A més, l'índex de preus dels productes làctics de la FAO va descendir un 0,6% i el de la carn un 0,5%, així com el del sucre, que es va abaratir un 0,7% al setembre, "sobretot degut a les bones perspectives de producció a Brasil, juntament amb la baixada de preus de l'etanol i els efectes de les fluctuacions monetàries".

Guerra a Ucraïna

El mes de març, els preus dels aliments mundials van aconseguir el seu major nivell des del 1990 per l'encariment dels olis vegetals i dels cereals, aquests últims "en gran manera" a causa de la guerra a Ucraïna. L'organització va detallar que aquest increment es devia a l'encariment dels olis vegetals, carns o els cereals, però també del sucre i dels productes làctics, els preus dels quals van pujar "notablement". L'índex dels preus dels aliments d'aquest organisme es van situar el març de 2022 en els 159,3 punts, un 12,6% superior que al febrer, el que va significar "un salt gegant" que situava en una xifra rècord des de la seva creació el 1990.