El preu mitjà diari de la llum en el mercat majorista tornarà a pujar aquest dimecres un 6,75% respecte al marcat ahir, per arribar al seu segon nivell més alt en aquest mes de gener, situant-se gairebé en els 90 euros per megawatt hora (MW), en plena onada de fred a Espanya. En concret, el conegut com a pool, on els preus diaris es fixen amb un dia d'antelació, marcarà per avui, 13 de gener, un preu mitjà diari de 89,94 euros per MWh, només superat així en aquest inici de 2021 pel rècord de 94,99 euros per MWh que va registrar divendres passat, segons dades recollides per Europa Press a partir de l'operador de mercat ibèric (Omie).

D'aquesta manera, després del lleuger respir donat en el cap de setmana, amb una caiguda en els seus preus deguda en gran part a la menor demanda, els preus de l'electricitat reprenen la tendència a l'alça en què estan immersos des de l'arribada de la borrasca Filomena fa una setmana i l'onada de fred. Dilluns passat el preu mitjà de la llum en el mercat majorista ja va recuperar els seus nivells per sobre dels 80 euros, amb una pujada del 24,4% respecte als 66,27 euros que va marcar el diumenge, i ahir dimarts va ascendir fins als 84,25 euros per MWh.

Pics en hores concretes

Juntament amb la pujada en el preu mitjà diari per a aquest dimecres, també pressionaran a l'alça els preus en les hores punta. Així, entre les nou i deu de la nit els consumidors que disposin de tarifació per hores pagaran l'electricitat a 112,84 euros per MWh, mentre que l'hora més barata es donarà a les cinc de la matinada, amb 61,35 euros per MWh. El preu majorista de l'electricitat té un pes proper al 35% sobre el rebut final dels consumidors que tinguin contractada la tarifa regulada (PVPC), mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant a l'IVA i l'impost d'electricitat. 

El govern de Sánchez hi resta importància

El govern espanyol ha congelat per al 2021 els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats. Mentrestant, estan exempts d'aquestes oscil·lacions en el preu diari els consumidors que estan en el mercat lliure, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia. En una entrevista amb Europa Press dissabte passat, la vicepresidenta quarta del govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha considerat que la pujada en el preu de l'electricitat d'aquests dies es un episodi "conjuntural" i que té un impacte "limitat" en el rebut de la llum.

Ribera ha assenyalat que s'ha donat la "tempesta perfecta" amb els ingredients de l'onada de fred, que ha provocat un augment en la demanda d'energia, i als quals s'han unit la pressió en el mercat de gas natural i l'increment en els preus de CO2, el que ha portat a registrar aquest "increment conjuntural" en el preu de l'electricitat. Així mateix, ha incidit que aquest increment en el mercat majorista elèctric "no té un impacte lineal" en la factura de la llum, de manera que no es tradueix en pujades automàtiques ni de la mateixa quantia en els preus finals que paguen els consumidors, ja que en el rebut hi ha altres conceptes (peatges, càrrecs i impostos) que no es veuen afectats pel mercat.

El que diu el govern de Sánchez contrasta amb les dades empíriques. Amb dades del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), en els dotze primers dies de gener per a un consumidor amb una potència contractada de 4,4 kW i un consum anual de 3.900 quilowatts hora, acollit a la tarifa regulada, el rebut en aquests dies arriba als 30,92 euros, un 28% més que en el mateix període de l'any passat, amb un encariment d'uns 6,7 euros. Segons dades de Facua, el rebut de la llum de l'usuari mitjà ascendiria a 86,52 euros si es manté el preu mitjà del quilowatt hora (kWh) dels primers dies de l'any, un 26,7% més que en el mateix període del 2020.

Pel que fa al preu mitjà del kWh durant aquest mes, ha arribat als 18,39 cèntims (impostos indirectes inclosos), fet que representa una pujada interanual del 37%. En les mateixes dates de gener del 2020, el seu import mitjà era de 13,42 cèntims. Per la seva banda, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha recomanat, tot i la pujada del preu de l'electricitat dels primers dies de l'any, no canviar de tarifa, ja que la tarifa regulada (PVPC) segueix estant entre les millors.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat