El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat a l'engròs encadenarà aquest divendres la seva tercera pujada, amb un repunt del 3,3% respecte al nivell marcat aquest dijous, i es quedarà a les portes d'un nou màxim històric amb 117,14 euros per megawatt hora (MWh).

Així, el preu d'aquest divendres suposarà el segon més alt en la sèrie històrica del mercat a l'engròs elèctric, tan sols superat pel de divendres passat 13 d'agost, quan va assolir els 117,29 euros/MWh.

El 'pool' elèctric registrarà per a aquest divendres un mínim per sobre de la cota dels 100 euros/MWh (104,07 euros/MWh) -entre les 17.00 i les 18.00 hores-, mentre que el màxim horari serà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 126,14 euros/MWh, segons dades d'OMIE recollits per Europa Press.

D'aquesta forma, el preu de la llum es manté en els nivells històrics que es van registrar durant la passada setmana, en plena onada de calor, després d'haver caigut lleugerament en aquest inici de setmana a registres per sota dels 90 euros/MWh.

Un rècord rere l'altre

Des de principi d’agost, el 'pool' ha polvoritzat tots els rècords vistos fins ara, apuntant, quan ja s'ha superat el seu equador, a un preu mitjà per al mes per sobre dels 100 euros/MWh. Els cinc primers dies de la passada setmana va marcar una xifra màxima després d'una altra, amb aquesta cota històrica, fins ara, del divendres 13 d'agost, d'un preu mitjà diari de 117,29 euros/MWh.

L'espiral alcista de la passada setmana va portar a centrar el debat polític en com abaratir el preu de l'electricitat. De fet, el Govern va obrir la porta a crear una empresa pública energètica, tal com ve des de fa temps demanant el seu soci en l'Executiu, Unidas Podemos.

Aquest context de pujades en el 'pool' elèctric està marcat per l'increment en els preus dels drets de CO2 i del gas, als quals s'ha unit l'increment de la demanda per l'onada de calor.

En concret, els drets d'emissió de CO2 s'han encarit fins a superar des de principi d’agost els 55 euros per tona, quan a començaments d'any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentrestant, el preu del gas natural se situa entorn dels 45 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l'energia té un pes proper a la factura d'entorn del 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa- i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten els consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), alguna cosa més de 10 milions, mentre que estan exempts els que són al mercat lliure -uns 17 milions-, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

Segons van indicar a Europa Press experts del sector, el 88% del consum elèctric d'Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat 'espot', en tenir contractes amb preus fixos, veient-se així exposats a ella els clients acollits al PVPC.

Baixada de l'IVA

El passat 24 de juny el Govern va aprovar un Real Decret-Llei per urgència per reduir els impostos que s'apliquen al subministrament d'energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l'IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d'aquest any i la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

En el cas concret de l'IVA, s'aplica una baixada al 10% fins a final d'any per a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat a l'engròs de l'electricitat sigui per sobre dels 45 euros per MWh.

Referent a la suspensió del 7% de l'impost sobre el valor de producció d'energia elèctrica, que ja el 2018 es va decidir la seva suspensió temporal durant sis mesos per contenir una altra onada alcista en el preu de la llum, estarà vigent durant el tercer trimestre d'aquest any.

La factura "més cara de la història"

De fet, la factura de la llum d'un usuari mitjà a l'agost serà "la més cara de la història", amb un encariment en el que va de mes del 43,7% respecte al mateix període de l'any passat, segons dades de Facua-Consumidores en Acció.

Segons estimacions de l'associació de consumidors sobre l'evolució de la tarifa semiregulada (PVPC), els primers 15 dies d'agost reflecteixen una factura mensual per a l'usuari de 91,62 euros, amb aquesta pujada de gairebé el 44% respecte als 63,77 euros d'agost de l'any passat, malgrat la baixada de l'IVA del 21% al 10% aprovada pel Govern per a les factures emeses des del 26 juny fins a final d'any.

Fins ara, els cinc rebuts més elevats han estat els 88,66 euros del primer trimestre de 2012 (amb l'IVA al 18%), els 87,81 euros de gener de 2017, els 85,34 de juliol de 2021, els 83,55 euros de setembre de 2018 i els 82,13 euros de maig de 2021 -en tots els casos amb l'IVA al 21%-, segons dades de l'associació.

Amb les tarifes aplicades de l'1 al 15 d'agost, l'usuari mitjà pagarà 27,85 euros més que l'agost de 2020, quan la factura es va situar en 63,77 euros. La baixada de l'IVA al 10% fins al desembre mentre el preu mitjà del megawatt hora sigui per sobre dels 45 euros esmorteeix la pujada en 9,16 euros. Si es continués aplicant el 21%, el rebut hauria assolit els 100,78 euros.

 

Imatge principal: Torres d'alta tensió / Europa Press