La crisi econòmica ja comença a tenir efectes palpables en la vivenda. La confiança de les immobiliàries es ressent en l'últim tram de 2022, més al mercat de la compravenda que al de lloguer d'habitatges. Les agències estimen que els preus de les cases començaran a caure després de temps pujant, mentre que l'activitat tant en operacions com en la captació de nou producte millorarà davant de trimestres anteriors, on començava a escassejar el producte, segons un informe publicat pel portal Idealista.

 Així doncs, les immobiliàries preveuen que el preu de l'habitatge comenci a caure abans que s'acabi l'any i que les rendes del lloguer moderin les pujades, segons es desprèn de l'Enquesta de Sensibilitat Immobiliària (ESI) que elabora Idealista amb previsions de les agències de cara a l'hivern. En un context marcat per la guerra d'Ucraïna per part de Rússia, la pujada dels tipus d'interès per fer front a la inflació, la crisi energètica i la creixent amenaça a una recessió econòmica, la confiança de les immobiliàries es ressent en l'últim tram de l'any. En aquest sentit, les agències estimen que els preus de les cases començaran a caure després de temps pujant, mentre que l'activitat tant en operacions com en la captació de nou producte millorarà davant de trimestres anteriors, on començava a escassejar el producte.

L'habitatge es resistia a la crisi

L'impacte de la crisi actual sembla que ja ha tocat al mercat immobiliari, menys influenciat pels canvis de l'economia, i que entre 2021 i 2022 ha arribat a xifres de vendes que no es veien des del 2007 i 2008. Sembla que el gir del Banc Central Europeu (BCE) amb la pujada de tipus d'interès, que afecten el finançament de famílies i empreses, en un intent de rebaixar les taxes d'inflació a nivell europeu, ha impactat en les previsions de les agències immobiliàries. Si per a la compravenda s'anticipa una correcció de preus, per al mercat del lloguer anuncien una pujada més moderada de les rendes del que s'ha vist els mesos anteriors. També es distingeix un alentiment al tancament d'operacions de venda, mentre creixeran els nous lloguers. Però, sobretot, les agències anticipen una captació més gran de nou producte en els dos mercats. 

Segons l'Enquesta de Sensibilitat Immobiliària, el marketplace immobiliari del sud d'Europa, l'índex general de venda torna a caure per sota dels 60 punts, després de cinc trimestres movent-se fins als 64,8 punts a la primavera aquest any. L'índex cau gairebé vuit punts davant de l'estiu passat fins als 52,8 punts, la dada més baixa des de l'arrencada del 2021 (49,7 punts), quan el mercat començava a recuperar-se dels efectes de la pandèmia. La dada actual també es troba per sota de les xifres que es veien en el període prepandèmia, quan va tancar el 2019 en 59,1 punts, justament la dada més baixa en aquell moment, des que va arrencar l'Enquesta el 2018.

I el lloguer?

Al mercat de l'arrendament, l'evolució del seu índex general de lloguer és d'una lleugera baixada de sis dècimes, per mantenir-lo en 62,6 punts, marcat per aquest alentiment en el preu de les rendes. Així doncs, el 54% de les immobiliàries enquestades afirma que els lloguers es mantindran a les seves zones de treball, davant d'un 34% que va afirmar que pujaran. La dada següent amb la confiança més gran de les agències immobiliàries al mercat de lloguer es troba en la captació d'habitatges, on el 39% dels enquestats destaca que augmentarà el nombre de pisos a la seva cartera, mentre que un 37% dels enquestats preveu que tancarà més operacions de lloguer el proper trimestre.