El preu del gas natural va marcar un rècord històric aquest divendres a conseqüència de la por que suposa una possible aturada del subministrament per part de Rússia. En els darrers mesos el preu del gas natural ha anat augmentant sense aturar-se més d'un 10% diari i s'ha més que triplicat des de principis d'any. La setmana passada, la companyia de gas russa, Gazprom, va informar que aturaria a interrompre de nou els lliuraments de gas a través del gasoducte Nord Strem 1 del mar Bàltic durant 3 dies a partir del pròxim dimecres, 31 d'agost a causa de treballs de manteniment. Segons Gazprom, és necessari un manteniment renovat a causa de les turbines defectuoses. El temor que susciten aquestes tasques de manteniment és que puguin provocar una aturada total del subministrament. 

Des de mitjans del mes de juny, l'empresa gasística ha anat tallant el subministrament de gas a Alemanya, primer al 40% de l'import original, i finalment al 20%, després del manteniment del mes de juliol, que es va allargar dues setmanes. Des d'aquell moment, només han passat 33 milions de metres cúbics de gas natural per la canonada. La crisi del gas natural a Europa es va agreujant, Noruega és un altre exemple de disminució de subministrament, a causa dels treballs de manteniment no programats arran d'uns problemes tècnics que s'han detectat als jaciments de gas. 

Preu del gas a l'alça

Segons els experts, els alts preus del gas no tenen fi a la vista. L'economista de Commerzbank Christoph Weil, en declaracions al diari alemany Handelsblatt indica que espera que els preus tornin a disparar-se a l'octubre, quan molts proveïdors a Alemanya augmenten la taxa del gas per primera vegada. Aquest caos que s'està experimentant al gas, també regna als mercats elèctrics, un exemple d'això és que el preu de l'electricitat ha augmentat durant l'últim any. Aquest dilluns es va assolir un nou rècord de 748 euros per MWh. Fa just un any, el preu encara era de 23 euros el MWh, per tant, ha augmentat un 3000%. Els preus de l'electricitat, el carbó, el petroli i el gas han anat augmentant contínuament des de la tardor del 2021. Primer a causa de l'augment de la demanda després del final de moltes restriccions de la corona a l'economia global, després per l'inici de la guerra d'Ucraïna a finals de febrer, i principalment a causa de l'escassetat física de gas.

La crisi del gas a Europa s'estén a la resta del món. Els preus del gas als Estats Units també han pujat al seu nivell més alt en més de 14 anys. L'expert en matèries primeres del Bank MUFG, Ehsan Khoman, explica en el citat diari que "les empreses de serveis públics a Europa i Àsia estan competint per les mateixes càrregues de càrrega de GNL al mercat spot, fent que els preus siguin cada cop més alts". En aquest sentit, Khoman espera que els preus del gas al consumidor siguin molts superiors als preus mitjans estacionals a llarg termini. Hi ha possibilitats que, malgrat el manteniment recent de Nord Stream 1, Europa pugui omplir les seves instal·lacions d'emmagatzematge de gas al 90 % a finals d'octubre. Però el preu d'això és probable que sigui alt, augura Khoman.