L’augment de la despesa destinada al Ministeri de Defensa ha sigut un dels temes més sonats dels nous pressupostos generals de l’Estat pel 2023. Des del govern de Pedro Sánchez, anunciaven la setmana passada un augment del pressupost militar del 26%, amb 12.827 milions destinats al ministeri que pilota Margarida Robles. Tanmateix, la situació real és molt més escandalosa. Si s’analitzen les partides pressupostàries d’altres ministeris i organismes que d’una manera o altra contribueixen a la defensa de l’Estat espanyol, com la de la Guàrdia Civil o l’Institut Social de les Forces Armades, el pressupost militar és encara més desorbitat. Segons les dades del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la despesa militar real per al 2023 s’enfila fins als 27.617 milions d’euros.

El càlcul del Centre Delàs utilitza el criteri de l’OTAN segons el qual s’han d’incloure totes aquelles despeses de caràcter militar com els crèdits en R+D per desenvolupar armaments. Així, les despeses per a les forces armades gairebé es dupliquen en comparació amb les partides directament destinades al ministeri del ram.

Aquest augment s'emmarca en la situació bèl·lica que es viu a Ucraïna i sembla que busca també complir l'objectiu de l’Aliança Atlàntica d’assolir el 2% del PIB en defensa en els pròxims 5 anys. Però Pedro Sánchez s’ha passat de frenada, i no li caldrà esperar al 2027 per aconseguir-ho. “Si s'aproven aquests pressupostos, Espanya ja sobrepassarà el 2023 l'objectiu de despesa de l'OTAN, dedicant el 2,17% del PIB a despeses de caràcter militar”, destaca l’informe del Centre Delàs.

El govern de Pedro Sánchez dispara la despesa en defensa

La despesa militar real ha augmentat significativament respecte a l’any passat: un 11,28%. Les partides que més han sortit guanyant amb els nous pressupostos del 2023 han estat les del Ministeri d’Indústria destinades a la innovació R+D, que s’han més que duplicat passant de 708,2 a 1.601,15 milions, i les del Ministeri de Defensa, que s’han inflat més d’un 26%.

Aquest augment, però, no és una cosa nova d’aquest any sinó que segueix una tendència mantinguda des que Pedro Sánchez va entrar al govern espanyol. Des del 2018, l’any en què Sánchez va arribar a la Moncloa, la despesa militar real ha augmentat gairebé un 50%.

Quines armes comprarà l’exèrcit espanyol?

De tots els milions destinats a defensa, gairebé cinc mil milions estaran destinats l’any que ve a comprar armament, més del doble del que està previst que s’executi enguany - 2.298 milions.  La partida, sota el nom de Programes Especials de Modernització (PEM’s), pretén satisfer les necessitats de modernització de les Forces Armades, “dotant-les dels millors sistemes d'armes, equips i infraestructures de suport per al compliment de les seves missions”.

La majoria d’armes que es volen adquirir amb els nous pressupostos són vehicles militars aeris, marins o terrestres. La inversió més gran se l’endurà la producció d’avions caça Eurofighter Typhoon i del sistema d’aterratge amb gairebé 620 milions d’euros.

Tot i que la guerra d’Ucraïna és un dels arguments pels esforços econòmics en defensa en tots els països membres de l'OTAN, la tendència de l’Estat espanyol a augmentar cada any la despesa militar deixa clar que l’obsessió militarista no ve de nou.

 

Imatge principal: Avions caça F18 de l'exèrcit de l'aire espanyol.