Experts en habitatge, arquitectes i urbanistes han coincidit a assenyalar que el pla d'ordenació urbanística que prepara Tarragona s'ha de basar en el creixement ordenat i amb plantejaments que siguin econòmicament viables i sostenibles. Aquesta va ser una de les primeres conclusions de la taula rodona organitzada a la Cambra de la Propietat de Tarragona sobre 'POUM Tarragona, reptes i oportunitats.'

En un auditori amb una àmplia presència de representants del sector, hi va haver consens entre els ponents en la necessitat que la col·laboració publicoprivada sigui efectiva i que la transformació de Tarragona ha de vetllar per la cohesió de tots els barris. Tanmateix, el pla inicial del consistori presenta alguns interrogants i llacunes per a alguns ponents que es van posar a la taula de debat.

Per costat, es van mostrar dubtes sobre la viabilitat del total nombre d'habitatges projectats –més de 22.600—dels quals 13.000 seran socials. Amb aquest plantejament, l'Ajuntament que lidera Rubén Viñuales aspira a corregir un dèficit estructural que arrossega la capital per la inacció en anteriors mandats. Però en conseqüència, això pot portar que en alguns sectors les promocions acabin sent inviables, sobretot si del 30% que marca la llei, es passa a un 50 o a un 60%.

"Els números són preliminars i ara farem l'estudi a fons", va justificar el regidor d'Urbanisme, Nacho García, que va recordar que un dels objectius del POUM és la cohesió entre barris Ponent, centre i nord, per fomentar la cohesió social i reduir les bretxes que existeixen.

Sobre aquest plantejament, l'arquitecte urbanista Joan Bladé va ser clar i va afirmar que els sectors s'han d'estudiar econòmicament de forma exhaustiva perquè els plans siguin viables. Va recordar que urgeix actuar perquè una de les amenaces de Tarragona és la pèrdua de població cap a municipis, com Salou o Vila-seca, amb més diversitat d'oferta.

El professor de sociologia de la URV, Ángel Belzunegui, va abonar aquesta tesi parlant de "deslocalització poblacional", quan parelles joves amb un fill opten en el moment de la seva escolarització per traslladar-se a entorns més assequibles davant de les dificultats per accedir o triar un habitatge a la capital tarragonina. També va ser crític amb la idea de cohesió social que maneja el consistori: "Cohesió social no és lligar Ponent i centre; això és compactar". Segons la seva opinió, aquesta cohesió passa perquè hi hagi mixticidad, i que en diferents zones convisquin persones de diferents estatus, evitant poblacions molt segregades.

Per a l'advocat Miquel Maria Nolla, el POUM és un instrument clau, de llarg procés de gestació i participatiu amb aplicació a 20 a 25 anys vista, i que es troba a faltar quan no n'hi ha. Davant de la proposta inicial de l'Ajuntament, va recordar que és clau garantir una oferta de terra privada a un preu raonable. "Això vol dir no carregar excessivament d'habitatge públic perquè tenim els antecedents de les LLAURIS (àrees residencials estratègiques) que es van aprovar i van quedar a l'armari". El director de la Càtedra d'Habitatge de la URV, Héctor Simón, es va manifestar en la mateixa línia i va alertar de què una proposta amb percentatges de VPO de fins al 60% poden fer totalment inviable el seu desenvolupament de cara al sector privat.