L'economista Xavier Sala-i-Martin ha explicat que l'economia es podria ensorrar perquè "la covid és imprevisible". Per això, Sala-i-Martin ha argumentat que "si les vacunes no funcionen, l'economia s'ensorra", perquè si no funcionen les vacunes "hauríem de començar des de zero: tornar als confinaments, tancar el turisme, etc."

El virus és imprevisible, ja fa temps que els experts ho estan patint i la població amb els canvis de criteris i restriccions, per aquest motiu l'economista ha assegurat que "si ara ve una nova variant amb la qual les vacunes no funcionen, l'economia s'ensorraria."

Si ens tornen a confinar amb una nova variant, Sala-i-Martin ha explicat, en una entrevista al Faqs de Tv3, que "ens trobaríem en un moment on hi hauria un canvi brutal en la demanda, però l'oferta cauria en picat perquè tot hauria anat tancat", com ja vam veure durant l'arribada del coronavirus a Catalunya. L'economista ha assegurat que les restriccions "no han sigut un col·lapse", només ho ha sigut "pels que venien experiències: restaurants, hotels, etc." En canvi, el comerç, en especial el local, s'ha vist potenciat pel tancament de la competència.

Evergrande

L'economista també ha teoritzat al voltant d'una fallida d'Evergrande. Va explicar al programa Versió RAC1, què pot passar si cau l'empresa xinesa Evergrande, que és la més endeutada del món i està dedicada al sector immobiliari. Segons l'economista, “si cau Evergrande, el col·lapse podria afectar l’economia xinesa i part del món” però no serà tan greu com amb la fallida de Lehman Brothers als EUA.

"No es pot fer un paral·lelisme exacte amb Lehman Brothers perquè era una empresa financera amb moltes ramificacions. Evergrande no està al centre del sistema financer, però sí que té molts deutes amb els bancs i per tant pot tenir ramificacions financeres", ha indicat.

Sala-i-Martin ha insistit que el govern xinès no rescatarà la companyia, passi el que passi. "Amb Evergrande no es pot fer servir l’argument que s’ha de rescatar perquè si no caurà tot. Sembla que això el govern xinès ho ha entès i les autoritats no faran res per rescatar l’empresa. Ho faran servir d’escarment o exemple", ha apuntat.

Aquest mes d'agost Evergrande va notificar que els seus guanys nets havien caigut un 29% i les accions, des del mes de gener, han perdut un 83% del seu valor a la borsa de Hong Kong.

La crisi de la immobiliària xinesa ha disparat el temor a un efecte contagi que pugui arrossegar totes les immobiliàries xineses i fins i tot el sector financer del gegant asiàtic. “L’empresa té ara un deute de 250.000 milions, més gran que tot el PIB català, amb clients, bancs i els mateixos treballadors”, ha indicat l'economista.

 

Imatge principal de Xavier Sala-i-Martin a TV3