Ja ho tindríem, això. Costaria, 2.400 milions d’euros, un 25% més que el projecte d’Aena, però resoldria l’ampliació de l’aeroport del Prat sense afectar El Remolar i La Ricarda, espais protegits per la xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. Es tracta d’una pista de 3.400 metres sobre el mar, a uns dos quilòmetres de la costa, connectada a l’aeroport per “una plataforma”. Aquesta és la idea que trompeteja aquest dissabte la portada de La Vanguardia. Ho fa amb un entusiasme tan desbordant i adolescent que ni s’ha llegit la seva mateixa informació sobre el projecte. A més de ser molt més car, diu el diari, és dubtosa l’adequació a les regulacions de seguretat de la UE —deunidó— i es desconeix l’abast de l’impacte ambiental sobre el litoral i el fons marí. Tampoc no explica amb gaire rigor qui ho promou. Només diu que és iniciativa “d’una consultora” i de l’enginyer i sportsman Joaquim Coello, president del Port de Barcelona del primer Govern tripartit i un dels intermediaris fracassats entre Puigdemont i Rajoy l’octubre del 2017.

El diari està tan engrescat amb la idea de l’ampliació sobre el mar que aquest divendres ja alertava en una pàgina que les alternatives pateixen seriosos problemes tècnics, i aquest dissabte li dona aire en un editorial i tot, on afirma, esclar, que “solucionaria les limitacions que tenen altres propostes”. També en publica un gràfic que mostra la nova pista enganxada al continent per un vial i prou, com si els avions no haguessin de menester de zones i d’edificis de manteniment, càrrega de combustible, neteja i la resta de serveis que demanen els avions que volen rutes intercontinentals —i al seu passatge. És a dir, alguna cosa més que una pista sobre unes pilones. La idea evoca els invents del professor Franz de Copenhaguen que publicava el TBO —com el Raja-ràpid i el cotxe sense benzina de la il·lustració— però sense la gràcia dels dibuixos de Nit, Sabatés o Benejam.

Les portades d’aquest dissabte inclouen també diverses notícies sobre la guerra de Putin a Ucraïna que, un cop sumades, composen un quadre inquietant. Putin va llançar divendres un altre atac massiu amb míssils contra civils ucraïnesos en resposta a la gira del president Volodímir Zelenski per la UE (segons La Razón i l’Ara) o “com a preludi de la gran ofensiva” (segons El Mundo). Alhora, ha decidit retallar la producció de petroli “per castigar Europa” (segons El Periódico), mentre l’economia russa ja nota els efectes de les sancions (segons El País), cosa que pot desesperar més l’autòcrata de Moscou. Pinta fatal.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón