La Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics (FEVITUR) impulsa una reclamació contra l'Estat per exigir indemnitzacions per "danys i perjudicis" derivats de l'estat d'alarma. En un comunicat, l'associació afirma que actua "en defensa dels interessos del sector", que ha patit unes pèrdues de més de 13.000 milions d'euros i el tancament de milers d'empreses.

Segons el president de FEVITUR, Tolo Gomilla, cal "compensar les mesures adoptades" perquè han estat "contradictòries, incoherents, restrictives i penalitzadores" per als negocis. La reclamació de responsabilitat patrimonial per via administrativa pretén recuperar les pèrdues i els beneficis perduts i ajudar a regenerar el sector.

FEVITUR planteja la possibilitat de cobrar compensacions per les pèrdues a través de dos tipus de procediments: una reclamació a l'Estat pels danys provocats per la primera declaració de l'estat d'alarma, i una altra contra l'Estat i les comunitats autònomes pels períodes posteriors.

Per rebre les compensacions, cada perjudicat ha de fer una reclamació individual per responsabilitat patrimonial dirigida a l'administració pública quantificant els danys amb precisió, explica FEVITUR.

Un cas inèdit

El passat mes de gener es va donar un cas inèdit pel que fa als pisos turístics a Espanya: el TSJC va donar la raó a la demanda d'una empresa dedicada a l'activitat turística perquè li rebaixin en un 50% el preu del lloguer d'uns pisos turístics que tenia arrendats amb un gran tenidor. L'empresa en qüestió era la inquilina d'aquests immobles i al·legava la rebaixa perquè la seva facturació des de l'inici de la pandèmia havia caigut a la meitat per la situació derivada de la Covid-19.

El que va passar és que l'empresa VENTRE SL va presentar una demanda contra un gran tenidor de nom Alfredo pel lloguer de 26 habitatges i un local situats a Barcelona, tots ells destinats a l'activitat turística, suspesa per la Covid-19 des que es va decretar l'estat d'alarma. Ventre va deixar de pagar durant la primavera al·legant que havia perdut més d'un 80% de la seva facturació i no podia assumir uns pagaments mensuals de 40.877,55 euros. 

Amb tot això, el jutge va donar la raó a la inquilina per "una alteració imprevisible" de les circumstàncies, i el tenidor, per tant, no té dret a una indemnització i haurà d'abonar els cobraments rebuts des del 15 de març de l'any passat, en total 81.936,33 euros. A més, la sentència també va negar que l'empresa hagi incomplert cap obligació d'acord amb la normativa marcada pel govern espanyol.