La patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Pimec, ha reclamat aquest dilluns al Departament d'Economia i Hisenda que incorpori deduccions en l'IRPF i en l'impost de patrimoni en els pressupostos de l'any que ve. En una reunió al Departament, Pimec ha traslladat un seguit de propostes fiscals i tributàries per a la negociació dels pressupostos de la Generalitat del 2023 amb l’objectiu de facilitar la competitivitat i la continuïtat de les pimes catalanes enmig d'un context ple d'incertesa. Amb relació a l’IRPF, la patronal ha destacat que, tenint en compte la tributació per l’escala general dels rendiments nets dels empresaris individuals i autònoms, és necessària una baixada dels tipus impositius de l’escala autonòmica de l’IRPF aplicables a la base liquidable general.

La patronal també ha posat sobre la taula un seguit de propostes relacionades amb l’Impost sobre el Patrimoni, com la disminució de les tarifes de l’impost per compensar els previsibles augments de la base imposable dels immobles davant l’aprovació de la Llei 11/2021, una elevació del mínim exempt de l’Impost i una bonificació de la quota integra de l’impost que proporcionalment correspongui a l’import del valor declarat dels immobles del contribuent llogats a l’empresa familiar, i també, deduccions pels casos en què es donen Inversions al territori que generin llocs de treball. També, una deducció de la quota pagada per l’IBI corresponent als immobles amb titularitat del contribuent.

Per altra part, la patronal dirigida per Antoni Cañete ha proposat disminuir les tarifes sobre l’Impost a les Transmissions Patrimonials i els actes jurídics documentals per tal de compensar els previsibles augments de la base per aplicació del valor de referència, la bonificació de la quota que grava la constitució de garanties reals sobre immobles per garantir préstecs destinats a l’activitat empresarial, i una rebaixa de la tributació per actes jurídics documentats dels documents notarials en els quals s’hagi renunciat a l’exempció de l’IVA per aplicació de l’article 20.2 de la Llei 37/1992. A més, Pimec també ha demanat al Govern reclamat una deducció per rendiments d’activitats econòmiques a través de la quota en el tram català de l’IRPF, a més de demanar una modificació de les deduccions per “àngels inversors” creades amb la Llei 26/2009, rebaixant la quota d’inversions. Així mateix, ha defensat una ampliació de la deducció anterior a totes les aportacions de socis al capital o als fons propis amb l’obligació d’invertir per l’aportació en diferents elements patrimonials, entre altres mesures.

Amb relació a l’Impost sobre Successions i Donacions i l’aprovació de la Llei 11/2021, la qual estableix el valor de referència com a paràmetre per a la valoració dels béns immobles objecte de transmissió, ha demanat una disminució de la tarifa per compensar els previsibles augments de la base per aplicació del valor de referència, i ampliar l’aplicació de la bonificació de la quota tributària als descendents menors de 21 anys, entre altres qüestions. A més, sobre la llei 5/2020, la qual incrementa els costos fiscals per la transmissió de l’empresa familiar, la patronal ha proposat la derogació dels apartats 4 i 6 de l’article 58.bis als efectes d’eliminar algunes restriccions introduïdes en l’aplicació de les bonificacions de la quota tributària a determinats contribuents que optin per aplicar reduccions i exempcions com les regulades per la llei de modernització de les explotacions agràries, etc.

Per part de l’Executiu català, han participat en la reunió Marta Espasa, secretària d’Hisenda, Eduard Vilà, director de l’Agència Tributària de Catalunya, i Natàlia Caba, directora de Tributs i Joc. A l'altra part de la taula han participat per part de Pimec Joan Maria Gimeno, president de la comissió d’Economia i Fiscalitat, Carmen Ferrer i Joan Pere Hoya, membres de la comissió, Josep Ginesta, secretari general de la patronal, i Jacint Soler, director del Gabinet Tècnic de Presidència.