El Govern preveu que el producte interior brut (PIB) català creixi un 6% aquest 2021 i un 5,2% l'any que ve. Segons l'últim escenari macroeconòmic de Catalunya publicat aquest dimecres pel Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda. Les dades del Govern apunten una recuperació gradual de l’economia catalana, després d’un cicle de 6 anys de creixement continuat que el 2020 es va veure interromput pel fort impacte de Covid-19. En preus corrents, el PIB català assolirà el 2021 un volum total de 240.632 milions d'euros, 16.500 milions més que el 2020.

Totes les informacions, tan sanitàries com les econòmiques apunten que a curt termini experimentarem una millora progressiva de l’activitat, sobretot a partir de la segona quinzena de maig, un cop decaigui l'estat d'alarma. A més, el recent relaxament de les restriccions de mobilitat s’ha traduït en un major dinamisme del consum, d’acord amb les dades de compres amb targetes bancàries.

També s’observa un comportament més favorable del mercat laboral i del comerç amb l’exterior. Aquests senyals més recents, juntament amb l’extensió gradual de les vacunes i l’impuls de la política fiscal, conviden a l’optimisme i han millorat les expectatives de poder avançar i consolidar la recuperació a la segona meitat del 2021.

Tot i les bones previsions, el Govern recorda que aquestes previsions macroeconòmiques en l’actual context d’incertesa s’han d’interpretar amb cautela, ja que els riscos segueixen orientats a la baixa per la possibilitat de brots més virulents de la pandèmia. 

Recuperació de la demanda

Un dels motius pels quals el Govern confia a assolir aquest creixement del PIB és per la recuperació parcial de la demanda interna com el reequilibri de la demanda externa. La millora de la demanda interna es basa en el creixement del consum de les llars (7,4%) i de la formació bruta de capital (7,5%), components que recullen l’impuls de l’estalvi acumulat durant la pandèmia (l’anomenada demanda embassada), la millora de la confiança i el desplegament dels plans de recuperació.

Pel que fa al consum de les administracions públiques, el Govern creu que es projecta una progressiva desacceleració, després del creixement més intens del 2020. Les exportacions totals de béns i serveis avançaran un 8,5%, molt condicionades per la senda de recuperació del turisme estranger, mentre les importacions augmentaran a un ritme inferior (del 7,3%).

Millora del mercat laboral

Pel que fa al comportament del mercat laboral, les previsions apunten a una recuperació intensa de les hores treballades (8,1%) durant aquest 2021 i a una recuperació més gradual de l’ocupació equivalent a temps complet (4,4%). La variació de l’ocupació queda continguda, atès que s’espera que bona part del creixement de les hores treballades vingui per la reincorporació dels treballadors afectats pels ERTO i per la recuperació de la jornada mitjana. Aquesta dinàmica, juntament amb l’increment de la població activa (després del descens registrat el 2020), condueix a un augment moderat a la taxa d’atur, fins al 13,3%.

Les previsions per al 2022 suggereixen un creixement més moderat de les hores treballades i de l’ocupació equivalent a temps complet, del 5,7% i del 3,3%, respectivament. Per tant, entre els anys 2021 i 2022 es recuperaria gairebé un 80% de l’ocupació equivalent a temps complet perduda el 2020. La consolidació de la recuperació durant el 2022 permetria un descens de la taxa d’atur, fins al 12,4%, una taxa molt per sota del que s’esperava quan va esclatar la crisi de la Covid-19 i que s’allunya de la taxa del 23% assolida durant la crisi financera global.