L'onada de fred ha causat un augment de la demanda elèctrica en els últims dies que ha disparat el preu de l'electricitat al mercat majorista, un increment espectacular del preu que repercutirà en el rebut de la llum del consumidor. El preu del kilowatt hora d'electricitat ha augmentat un 40% interanual en els primers dies de l'any. La tarifa mitjana del kilowatt hora representa 18,7 cèntims, per sobre dels 13,41 cèntims de l'any passat.

El mercat majorista

Amb la tarifa elèctrica es paguen dos grans conceptes, el cost de l'energia i el de serveis fixos (xarxes, impostos...). Des de fa 20 anys existeix un mercat organitzat per fixar el preu de l'electricitat, que es determina per a cada hora del dia de l'any. És en aquest mercat majorista que els comercialitzadors compren l'electricitat que posteriorment venen al consumidor final.

La mecànica d'aquest mercat majorista és cobrir la demanda utilitzant l'electricitat de les centrals de menor a més cost, però el preu que cobren és el de l'última central utilitzada, que serà la més cara en aquella hora del dia. Per atendre el consum en primer lloc s'utilitzen les renovables (eòlica, solar...), la nuclear i la hidroelèctrica fluent que hi hagi disponible aquell dia i, si amb aquesta producció no es cobreix la demanda, es comença a utilitzar centrals que funcionen amb combustibles més cars, com el gas o el carbó.

central nuclear vandellòs II - ACN

La central nuclear de Vandellòs II / ACN

Efecte en els preus

Aquest disseny implica una alta volatilitat de preus. Ara es viu un moment de preus elevats, amb dies de més de 99 euros per megawatt-hora (MWh) de mitjana diària, mentre que a mitjans d'abril passat eren molt baixos, per sota de 10 euros/MWh. Fa unes setmanes, el 25 de desembre, el preu mitjà diari va ser 16 euros/MWh, principalment pel rècord històric de producció eòlica d'aquells dies.

Vist per anys també s'observa una gran variació: el 2018 el preu mitjà va ser 57,29 euros/MWh, el 10% més que l'any precedent; el 2019 va baixar a 47,68 euros, un 17 % menys, i l'any passat va caure a 33,96 euros, un 29 % inferior que el 2019, segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE). El 2008 va ser de 64,43 euros i l'any següent pràcticament la meitat, 39,96 euros.

Gas més car

El motiu de l'actual increment dels preus s'explica per l'augment de la demanda en una onada de fred excepcionalment intensa, al qual s'uneixen una sèrie d'elements típics de l'hivern relacionats amb les renovables i un puntual augment del preu del gas utilitzat per produir electricitat. En els últims dies s'ha registrat un augment important dels preus del gas per una demanda més gran a Àsia. Així s'ha passat d'uns preus que eren baixos, entorn de 5 euros/MWh, a uns 60 euros/MWh.

energia eòlica - Pixabay

La producció de renovables ha estat menor a començaments d'aquest mes / Pixabay

Menys renovables

D'altra banda, l'onada de fred ha arribat en una situació anticiclònica, el que es tradueix en menys vent i redueix l'aportació de l'eòlica, mentre que la solar també contribueix menys a l'hivern, quan hi ha menys hores de sol. Cal afegir que en el cap de setmana d'intenses nevades no hi va haver pràcticament producció solar perquè el cel estava cobert.

La hidràulica, malgrat les intenses nevades, tampoc no pot subministrar prou electricitat al mercat per abaixar el preu, ja que la major part de la neu encara no s'ha fos i l'aigua no ha arribat als embassaments. En aquest context, divendres passat es van assolir els 94,99 euros/MWh, un preu molt alt, però que no és el màxim registrat, que data de 2002, quan va arribar a 103,75 euros/MWh.

Factura llum

La factura de l'electricitat es veurà incrementada pel preu del mercat a majorista, però l'augment no serà tan elevat, segons els experts / Arxiu

La factura que paga el consumidor

El preu del mercat majorista té impacte a la factura final que paga el consumidor, però no es pot fer una translació directa. En primer lloc el preu a pagar depèn del tipus de tarifa contractada. En la tarifa regulada, el PVPC, el preu del mercat de l'electricitat suposa el 35% del total (la resta és el pagament de les xarxes, incentius a renovables i imposats), amb la qual cosa la pujada afecta només aquesta part del rebut.

D'altra banda, els preus al mercat majorista són diaris, però el client paga la mitjana del resultat de tots els dies del mes, el que amb total seguretat estarà per sota del màxim que es va assolir el 8 de gener, encara que més alt si es compara amb els últims anys, quan el cost del MWh va ser molt baix.


Al terme de 2019 a Espanya hi havia 11 milions de clients amb PVPC, el 37% del total. El 63% restant, 18,5 milions, va triar un contracte de mercat lliure amb la seva companyia elèctrica, en els que l'habitual és tenir un preu tancat per a tot el període de vigència del contracte. Això evita pagar més quan el preu del mercat és molt alt, però també pagar menys si baixa.

Consells de l'OCU

Davant de la situació actual d'augment de preus, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana no canviar de contracte i alerta que les companyies poden oferir ara al consumidor tarifes fixes que poden provocar que aquest es canviï a una tarifa molt més cara que la que té en l'actualitat. "Per veure el que pagaran finalment els consumidors, cal esperar que finalitzi el mes i d'aquesta manera analitzar i valorar el que ha passat", recomana la OCU.

Segons la Comissió Nacional de la Competència, en el segon semestre de 2020 la despesa corresponent al segon semestre de 2020 per als usuaris amb tarifa regulada (exclosos els del bo social, que tenen un descompte) va baixar el 10,4% comparat amb el segon semestre de 2019, malgrat que el consum va augmentar un 9,2% per efecte de la Covid-19. En el cas dels clients que són al mercat lliure, la despesa mitjana mensual va augmentar un 7% i el seu consum va créixer el 14,7%.

Quant pujarà el rebut

Si els preus majorsites es mantenen en els nivells registrats en els dotze primers dies de gener durant tot el mes, la factura de la llum augmentaria de mitjana un 30% respecte a l'any anterior, segons els càlculs del director de la companyia Próxima Energia, Jorge Morales de Labra. No obstant això, matisa que partim de nivells històricament baixos dels preus de l'electricitat durant el 2020

En la mateixa línia, el professor del departament d'Economia i Finances d'Esade Pedro Aznar, afirma que l'increment en el preu al mercat majoristano serà exactament el mateix que el que es produeixi al mercat minorista, però serà inevitable que els consumidors paguem més. Aznar recorda que la legislació permet als consumidors evitar-se aquestes variacions de preu contractant una tarifa amb un preu fix per a tot l'any.

Imatge principal, l'onada de fred ha provocat un augment del preu de l'electricitat al mercat majorista / Pixabay