La roda de premsa posterior al Consell de Ministres del govern espanyol, també ha servit per començar a concretar les xifres amb què s'incrementarà la pujada de les pensions. Així doncs, el Ministeri d'Hisenda, al capdavant la ministra María Jesús Montero, calcula que la pujada de pensions de l'any que ve rondarà el 8,5%, una xifra que es concretarà amb la inflació del novembre. Aquesta es dotarà amb el Fons de Reserva per primera vegada en tretze anys. Així doncs, la crisi econòmica i la piràmide invertida poblacional dels darrers temps ha provocat recórrer a ells.

D'altra banda, Montero ha subratllat que les pensions pujaran conforme a l'IPC, tal com es va acordar al Pacte de Toledo, cosa que elevarà aquesta partida pressupostària en un 11,4%. La pujada concreta no es coneixerà fins que es conegui la inflació del novembre, però el govern estima que se situarà a l'entorn del citat percentatge. Així mateix, Montero ha avançat que, "per primera vegada en tretze anys", el Govern farà una aportació al fons de reserva per un import de 2.957 milions, procedents del mecanisme d'equitat intergeneracional, cosa que dona "gran tranquil·litat als nostres grans". La ministra ha xifrat la despesa social del Pressupost en 266.719 milions, sis de cada deu euros, "la xifra més gran mai registrada".

Què és el Fons de Reserva?

El Fons de Reserva (FdR) de la Seguretat Social sorgeix com una mesura del Pacte de Toledo amb l'objectiu d'establir fons especials d'estabilització i de reserva destinats a atendre les necessitats futures del sistema. Davant els problemes d'envelliment que s'apropaven el fons pretenia salvaguardar els superàvits corrents del sistema de les mans dels polítics. L'objectiu és deixar clar que un sistema de repartiment i prestació definida com el nostre, els superàvits corrents s'han de guardar ja que representen drets a pensions futures. Els experts avisen que el nivell de deteriorament d'aquest, ja castigat en la dècada dels 10 de l'any 2000, tan sols aturarà el cop inicial.

Com està la caixa de la Seguretat Social?

Cal recordar que en les darreres dades publicades, el Sistema de Seguretat Social va registrar el juliol de 2022 un dèficit de 612 milions, fet que suposa un descens del 80,9% respecte al dèficit registrat en els set primers mesos del 2021. Els recursos han ascendit a 105.573 milions, registrant-se un creixement del 4,5%, cal destacar l'augment en un 5% de les cotitzacions socials.

Mentre que, el número d'afiliacions al Sistema en mitjana mensual de tots els règims continua incrementant-se el 2022. Segons la darrera publicació de les Corporacions Locals, el dèficit del conjunt de les Administracions Públiques a la primera meitat de 2022 se situa al 2,30% del PIB, davant del 4,56% registrat a la primera meitat del 2021, sense ajuda financera. Mentre que les despeses han augmentat lleugerament en un 0,9%.