Pastas Gallo no ha tancat la seva fàbrica barcelonina de Granollers per traslladar-la fora de Catalunya i instal·lar-la a Andalusia, com afirmen missatges difosos per WhatsApp i xarxes socials que situen el supòsit nou destí a Granada o Còrdova, província on es troba una de les seves plantes.

Des de fa setmanes circulen a Twitter, Facebook i WhatsApp diferents publicacions en les quals s'afirma que aquesta companyia alimentària ha tancat la seva fàbrica de Granollers per allunyar-la de la Catalunya governada per l'independentisme i instal·lar-la en territori andalús.

tuit pasta gall

"Pastas Gallo tanca la seva fàbrica de Granollers, una de les més modernes d'Europa. Toquen el dos a Còrdova i ningú de la Generalitat no es pregunta per què". Aquest és un dels missatges en castellà més compartits a Facebook entre els que elogien l'empresa i lamenten la suposada clausura d'aquesta planta.

En sentit contrari, també ha estat molt difós a WhatsApp i Twitter un text en català crític amb la companyia, en el que s'assegura que Pastas Gallo "ha tancat a Granollers, ha acomiadat els treballadors i s'ha instal·lat a Granada".

tuit pasta gall

Després de recomanar consumir els productes elaborats per una altra "fàbrica de pastes" competidora en el proper municipi de Moià "que treballa molt bé", aquest missatge en català acaba: "Defensem les nostres empreses i que es fotin les que marxen".

La fàbrica de Granollers continuarà oberta amb 147 empleats

En realitat, Pastas Gallo no tanca la seva fàbrica de Granollers, que seguirà activa amb 147 empleats, i només dos treballadors es traslladaran a Andalusia per incorporar-se a la planta cordovesa d'El Carpio, l'única fora de Catalunya, que pertany a aquesta empresa alimentària des de 1958, segons les dades proporcionades a EFE per la companyia.

A més, davant els missatges virals que situaven a Granada aquell suposat futur de la producció de pastes, el Grupo Gallo no té cap fàbrica en aquesta província ni en cap altre punt d'Andalusia a part del municipi cordovès d'El Carpio.

Pastas Gallo va ser fundada el 1946 per José Espona a partir de la compra d'una fàbrica de farines a Rubí (Barcelona) i el 1958 va adquirir la planta cordovesa d'El Carpio, que es va transformar en una fàbrica en la qual actualment treballen 122 empleats.

L'octubre de 2017 va traslladar la seva seu social a Còrdova

El Grupo Gallo sí que va traslladar el 2017 fora de Catalunya, aquest centre cordovès d'El Carpio, la seu social de l'empresa. Ho va fer quinze dies després del referèndum de l'1 d'octubre, igual que moltes altres companyies, davant de l'escenari polític d'aquelles dates.

La companyia, llavors encara propietat de la família Espona, va explicar el trasllat de la seva seu perquè "necessitem operar en un ambient d'estabilitat" i "de cara a garantir la seguretat jurídica i els interessos dels nostres consumidors, clients, fets servir i accionistes".

El grup alimentari va precisar llavors que Gallo era una empresa familiar "en la qual es respecta cada una de les opinions i opcions personals, sense que cap d'elles ens representi".

Alguns dels missatges sobre Pastas Gallo que s'han viralitzat a les xarxes les últimes setmanes al·ludien a aquest trasllat de la seu social. I d'altres difonien la falsedat que l'empresa -controlada des de 2019 pel fons d'inversió Proa Capital- posava fi a la seva producció a Catalunya tergiversant l'abast d'un conflicte laboral que va coincidir amb les últimes eleccions catalanes.

Només dos dels seus 169 empleats de Granollers aniran a Andalusia

En vigílies de la jornada electoral del 14 de febrer, el comitè d'empresa de Gallo va expressar el seu rebuig del pla d'especialització de la producció que podia suposar el trasllat de 37 dels 169 empleats de la planta de Granollers perquè la fabricació de pasta seca anava a passar a concentrar-se en el centre cordovès d'El Carpio.

Uns deu dies més tard, la direcció de l'empresa i el comitè van tancar un acord per limitar el trasllat a El Carpio només a dos empleats, facilitar la sortida amb indemnització d'altres sis i resituar la resta de treballadors afectats per la negociació dins de Catalunya.

Tretze d'ells romandran fins i tot a la mateixa fàbrica de Granollers -12 a la divisió de Fresc i un en la de Plaques-, mentre que uns altres 14 s'incorporaran a la planta de Ta-Tung (marca de plats orientals precuinats adquirida el 2020 per Gallo) a Sant Vicenç dels Horts, també a la província de Barcelona.

L'estratègia d'especialització de Gallo inclou una tercera fàbrica a Catalunya, la d'Esparreguera, igualment a Barcelona, que se centrarà en l'elaboració de productes sense gluten.

Per tant, Pastas Gallo no tanca la seva fàbrica de Granollers ni prepara el seu trasllat a Granada, on no té cap centre. I només dos dels 169 empleats actuals d'aquesta planta catalana es traslladaran a Andalusia per treballar a la d'El Carpio (Còrdova).