Acaba de començar el divendres negre a les borses. L'Ibex s'ha desplomat un 16% en l'obertura després de la decisió d'Anglaterra de sortir d'Europa. "És el dia de la independència", ha dit Nigel Farage, líder del moviment per Brexit. La fugida cap als actius segurs ha estat immediata, amb forts pujades de l'or i el ien mentre la rendibilitat del bund (bo alemany a 10 anys) ha caigut al -0,17%. Els mercats han pres el rumb al desconegut.

El Banc d'Anglaterra i el BCE han posat immediatament en marxa els seus plans d'intervenció d'urgència assegurant la liquiditat davant de l'armaguedó que en la nit de Sant Joan s'ha aixecat. El Front Nacional ha demanat un referèndum sobre la continuïtat de França a la UE. Escòcia s'ha reafirmat en la seva voluntat de seguir a Europa. Ara arrenca un procés de dos anys per negociar el divorci entre les illes i el continent. El Regne Unit va ingressar en la UE el 1973. És una crisi històrica.

El Nikkei ha donat el senyal d'alarma a la matinada amb una caiguda de 7,92%. A partir d'allà s'ha posat en marxa el mecanisme de caiguda lliure dels mercats, on Frankfurt ha mantingut unes certes maneres sense evitar un fort descens. Els països perifèrics ho tenen més difícil i la prima de risc espanyola ha pujat a 194 punts bàsics.

L'Eurostoxx ha retrocedit un 11% i podria descendir fins i tot un 20% en els propers dies, segons els analistes, encara que és difícil predir si la primera reacció davant d'un fet absolutament imprevist ha consumit ja la major part de la resposta i la caiguda. L'euro ha baixat a 1,1012 dòlars, mentre el bitllet verd queia per sota de 100 iens. L'or pujava a primeres hores d'un 4%, però cal esperar els pròxims moviments inversors.

A Wall Street, els futurs del S&P cauen un 5%, quan l'habitual són variacions mesurades en dècimes o en centèsimes. S'espera la dimissió de David Cameron, que podria ser potser l'única bona notícia d'una sessió que s'endevina molt dura.