Els estats membres del Med-9 reclamaran en el proper Consell d'Energia de la Unió Europea (UE), que tindrà lloc el 13 de desembre, que el topall europeu al preu del gas sigui "dinàmic i efectiu". Brussel·les va proposar fa unes setmanes que el límit se posés en els 275 euros/MWh, fet que va fer que l'última trobada dels titulars d'energia de la UE acabés sense pacte. En una exhibició d'unitat, els caps de govern d'Espanya, Portugal, França, Itàlia, Xipre, Malta, Grècia, Eslovènia i Croàcia han conclòs la IX Cimera EUMed-9, celebrada a Alacant, avisant que la proposta "necessita ajustos". Un cop tancada la cimera, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat la contribució del Med-9 en la recuperació de la pandèmia i el suport a Ucraïna.

"Els països d'aquest fòrum representen el 45% de la població de la Unió Europea, aspirem a tenir la major influència com a grup en el si d'Europa, per això necessitem tenir interessos comuns i propostes ben definides", ha assenyalat el cap de l'executiu espanyol en una trobada amb els mitjans que els nou líders han fet de forma conjunta.

Entre aquests interessos, un dels que han reclamat de forma més ferma és la necessitat d'aplicar un topall al preu del gas que sigui factible i real. Els nou països han acordat treballar plegats de cara a la pròxima reunió de ministres d'energia -13 de desembre-, on també insistiran en la necessitat de reformar el mercat europeu de gas, segons es desprèn de la declaració conjunta que han fet, informa l'agència ACN.

Sintonia amb la fiscalitat

A més a més de l'energia, els nou líders sí que s'han manifestat en sintonia amb la Comissió Europa pel que fa a fiscalitat. Els països del Med-9 han confirmat veure amb bons ulls la reforma fiscal proposada per Brussel·les fa poc, que, en línies generals, planteja ajustar les regles fiscals europees, ara suspeses, a la situació econòmica de cada estat membre. Segons ha constat Sánchez, els nou països veuen la normativa fiscal actual "massa complexa i difícil d'assolir".

També sobre l'àmbit econòmic, el Med-9 ha enviat un missatge unànime als Estats Units, després que aquest hagi anunciat una sèrie d'incentius i subvencions, el què es coneix com a 'Inflation Reduction Act', per aquelles empreses que operin al país, una decisió que la Unió Europea considera que podria portar a la deslocalització de les companyies, amb la consegüent pèrdua de productivitat al Vell Continent. "Treballarem cap a un enfocament europeu davant de reptes com l'Inflation Reduction Act dels Estats Units, i explorarem possibilitats per respondre i prevenir els efectes negatius de les mesures proteccionistes per part de tercers països", avisen els mandataris en la declaració conjunta.