"Una visita de cortesia i institucional per agrair el suport al Mobile". Aquesta ha estat l'explicació que el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha donat a la seva reunió amb representants de Huawei a Pequín en plena tempesta per la decisió del govern de Pedro Sánchez d'adjudicar a aquesta empresa xinesa l'emmagatzematge d'escoltes telefòniques de sistema SITEL, que recull les comunicacions interceptades pel Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil en el marc de les investigacions judicials.
El contracte del govern espanyol amb Huawei ha disparat les alertes als Estats Units, des d'on s'ha advertit que aquest acord podria servir com a porta d'entrada per al règim xinès al sistema d'escoltes d'un soci de l'OTAN i posar en risc investigacions sobre espionatge i "innombrables activitats d'intel·ligència", però també ha provocat el toc d'atenció de la Unió Europea, que ha insistit que els països de la UE han de "restringir o excloure Huawei de les seves xarxes 5G".
Illa, que aquest diumenge s'ha reunit amb el vicepresident de Relacions Institucionals de la companyia i amb membres del seu equip, així com amb representants de la firma a Espanya, ha assegurat que l'únic objectiu de la trobada era agrair-los el seu suport des del 2004 al Mobile World Congress, atès que es tracta d'un certamen "molt important per Catalunya" i està entre les seves funcions com a president "defensar els interessos de Catalunya".
Màxima discreció
La reunió, que s'ha celebrat en unes instal·lacions de Huawei a Pequín, s'ha fet enmig d'una extrema discreció i no s'ha permès l'entrada de càmeres per prendre les habituals imatges prèvies a la trobada. En ser preguntat sobre la polèmica generada sobre el risc d'espionatge, Illa s'ha remès als comentaris del govern espanyol en el sentit que la informació que s'encarregarà d'emmagatzemar Huawei es troba un sistema estanc que no permeten cap mena de fuita i que es tracta d'escoltes judicials i no d'operacions d'espionatge o contraespionatge.
En qualsevol cas, ha assegurat que durant la reunió no s'ha parlat sobre les alertes dels socis europeus i americans sobre el risc que la relació amb el govern espanyol es converteix en porta de l'espionatge xinès, ja que, segons el president, "no hi ha res d'això". "Jo condemno tota mena d’espionatge i no crec que es pugui concentrar ni en un lloc ni en un altre. No hem parlat de res d’això", ha assegurat.
El president ha recordat la pertinença a l'OTAN, i per tant ha insistit que al seu govern estan "alineats amb la política de la UE i Espanya respecte a la Xina", la qual cosa, però, "no impedeix tenir una aproximació i coneixement de què és la Xina". "No es pot entendre el món d’avui sense tenir en compte les posicions i el que es fa a la Xina i, per tant, cal conèixer-ho de primera mà", ha reblat Illa, que ha fet un balanç positiu del viatge que va iniciar divendres a Pequín.