Quan es compleix un any del decret a Espanya de l'estat d'alarma davant de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19, Servimedia ha parlat amb el Cercle d'Empresaris i la Cambra de Comerç de Madrid per analitzar els passos a seguir en la recuperació econòmica i impulsar la competitivitat en el teixit empresarial.

"Encara és aviat per quantificar l'impacte de la crisi sanitària i econòmica en les empreses espanyoles, algunes d'elles no podran, desafortunadament, superar aquesta gran sotragada", assenyala Alfredo Bonet, secretari general del Cercle d'Empresaris. "Les empreses han d'adaptar-se com més aviat millor a la nova realitat en un món més competitiu" i, per això, considera que "la digitalització és un eix fonamental en l'estratègia de les companyies".

En la mateixa línia es mostra Ángel Asensio, president de la Cambra de Comerç de Madrid, per al qual "la transformació digital de les empreses serà un factor determinant a l'hora de superar aquesta crisi. Els qui han tingut millor capacitat de resposta han estat els sectors amb més grau de maduresa digital".

Un dels eixos per avançar en aquest procés, que s'emmarca en el pla de l'executiu Espanya Digital 2025, és el de continuar impulsant el desenvolupament de les xarxes de cinquena generació. "El 5G va a canviar l'economia i la societat fins a un punt que no ens podem arribar a imaginar" i va a "exigir nous entorns col·laboratius entre empreses", remarca Ángel Asensio.

També per al Cercle d'Empresaris el desenvolupament d'aquesta tecnologia sembla prioritari: "El 5G pot ser un dels principals pilars del progrés de la societat en el seu conjunt durant la pròxima dècada", no només en termes de productivitat sinó també "com a font de nous models de negoci". És essencial especialment per a les empreses del nostre país, ja que "a Espanya tenim sectors molt rellevants per a la nostra economia que necessiten ser al capdavant de la incorporació del 5G en els seus processos productius".

I alerten des de la mateixa organització, dels perills d'una possible demora en l'arribada del 5G a Espanya, ja que "retardar-nos en el desplegament seria un error les conseqüències del qual pagaríem durant molt temps".

Cost de les restriccions

Segons la Comissió Europea, s'espera que les activitats relacionades amb el 5G aportin prop de 14.600 milions d'euros al PIB a Espanya en els propers anys. En un informe d'Oxford Economics, s'adverteix que possibles retards en el desplegament del 5G -conseqüència de les restriccions, vets o traves legals i administratives, entre d'altres- podrien tenir un impacte negatiu de fins a 8.100 milions d'euros en la nostra economia.

No es pot obviar que aquest tipus d'avenços i transformacions tecnològiques depenen per al seu desenvolupament de diferents actors internacionals i del context geopolític, Ángel Asensio afirma que el món actual "s'ha convertit en molt més complex, amb un retorn als polsos per la relació de forces i a les guerres comercials". I adverteix que si les empreses a Espanya i Europa volen ser competitives en matèria tecnològica és necessari "enfortir la unió entre estats. La primera necessitat és la unitat". Assistirem a una recuperació econòmica que "serà asimètrica" per tant "és important treballar en diferents mercats internacionals".

Cercle d'Empresaris comparteix aquesta anàlisi i assenyala que "ens enfrontem a un mercat global menys obert, amb unes institucions multilaterals anquilosades i bloquejades que generen incertesa i coarten el potencial del comerç i les inversions internacionals com a motors del creixement i progrés." I remarca que les empreses espanyoles "han demostrat en el passat que són perfectament capaces de competir amb èxit en mercats oberts. És primordial, doncs, resistir el proteccionisme i impulsar l'obertura dels mercats".

D'aquesta manera, s'aprofitarà "la facilitat que introdueix la digitalització" per generar "ecosistemes de col·laboració més directa entre empreses, oferint millors productes i serveis" i ajudant així el creixement i la recuperació econòmica a Espanya.