Avui, Dia de la Dona, la vaga general convocada per diversos sindicats per reivindicar el paper de les treballadores -no només a les empreses, sinó també en l'educació, la cura de familiars i el consum- ha creat una gran polèmica en tots els àmbits. El sector empresarial és un d'ells, i probablement, de tots, un dels que se sent més interpel·lat i a qui afecta directament les aturades del dia. 

En una vaga d'aquestes característiques, hi juguen diversos factors: d'una banda, les pèrdues que es generen amb les aturades són notables; de l'altra, el posicionament moral de cadascú. A tot això, si hi sumem les pretencions d'alguns de polititzar-la, el còctel és explosiu. És per això que des d'ElNacional hem volgut preguntar a les patronals catalanes què n'opinen. 

Foment la titlla de "vaga política"

Des de Foment del Treball Nacional, el seu president, Gay de Montellà, ja va advertir durant la trobada del Fòrum Europa, que no donava suport a l'aturada del 8 de març, ja que considera que es tracta d'una "vaga política". En aquest context, Foment es mostra contrari a l'aturada general de dues hores convocada pels principals sindicats per al proper dijous, assegurant que les raons de la vaga "no són econòmiques".

Montellà, en aquestes declaracions, es va mostrar preocupat pels problemes que pugui comportar la mobilització, i l'afectació que pugui tenir la mobilitat dels ciutadans durant aquesta jornada. En el cas que es produïssin aquests problemes, Gay de Montellà apunta la possibilitat que es poguessin considerar com una "alteració de l'ordre públic". 

Pimec dona suport a la causa però no a la vaga

La patronal de les micros, les petites i les mitjanes empreses de Catalunya, Pimec, no comparteix la opinió de Foment, i asseguren que "no creiem que sigui una vaga política", però tot i això no donen suport a la vaga. Segons Pimec, "fer-ne una vaga no és la manera més idònia de ", però "sí que compartim que és essencial garantir la igualtat salarial entre homes i dones i fer front als actuals percentatges de bretxa salarial, lluitar contra l´assetjament sexual al si de les nostres empreses i fomentar un major grau de coresponsabilitat entre les persones treballadores".

Pimec defensa el fet de treballar per la negociació, pedagogia, sensibilització i consens en matèria d'igualtat. "És per això que treballem amb un alt grau d'implicació al si de la Comissió d'igualtat del Consell de Relacions Laborals i als grups de treball que s'han creat per fer front a l'assetjament sexual i per redactar una guia per l'aplicació de la igualtat de retribució entre homes i dones per un treball d'igual valor". Alhora, Pimec també treballa amb la Comissió d'Igualtat de l'AIC on properament faran una jornada al Tribunal Laboral de Catalunya per tractar el paper de la igualtat de gènere en la negociació col·lectiva.

Per Pimec, el més important en matèria de gènere és la prevenció. Segons expliquen, "prevenir la discriminació significa comprometre i estimular a l´empresa per lluitar contra la discriminació".  I com es fa, això? Segons Pimec, es pot fer establint més obligacions de reportar, exempcions fiscals per les empreses que acreditin ser igualitàries i altres avantatges econòmiques per les empreses que podrien ser igualment útils. "Si la prevenció és eficaç no hi haurà infracció i sanció de la normativa".

Cecot "comprèn" la reivindicació

La patronal terrassenca Cecot assegura que dona "suport a la causa, però no avalem una vaga general perquè creiem que no és beneficiós per ningú". Des de Cecot, creuen que la cronificació de l’atur femení i el baix resultat de les polítiques d’igualtat de gènere impulsades fins el moment suposen "una rèmora i un desaprofitament de talent que no ens podem permetre com a societat".

De totes maneres, la patronal assegura que entén l’impacte i la repercussió pública que cerquen els sindicats amb la vaga per donar visibilitat a unes reivindicacions que "són legítimes i que l’entitat coincideix amb què s’han d’acabar assolint com a reptes socials que són", però asseguren que "hi ha altres tipus de mobilitzacions o accions socials, com alternativa a una vaga general, que es poden desenvolupar sense impactar sobre l’activitat econòmica i empresarial que intenta estabilitzar-se després d’un període marcat per la incertesa política".