Logo Banc Sabadell Economia

Poder saber com et trobes a través d'una polsera, la teva pell i la suor, a priori sembla una idea completament esbojarrada, però el cert és que és una proposta que ja és realitat. De fet, és la idea que va tenir Onalabs, una startup catalana de bioenginyeria sensòria que ha estat capaç de desenvolupar dispositius per monitorar en remot a malalts crònics, esportistes i pacients diabètics a través de diversos dispositius, com ara polseres, que poden agafar dades d'alta qualitat a través de la pell i la suor. La tecnologia desplegada per Onalabs permet que els seus dispositius mesurin paràmetres clínics tradicionals que fins ara s’obtenien mitjançant una anàlisi de sang, convertint així la suor en un biofluid intel·ligent i la pell, en una plataforma de dades.

La CEO i cofundadora de la companyia, Elisabet del Valle ha comentat a ElNacional.cat que els dispositius de l'entitat són els primers del mercat en captar aquestes dades que estan acreditats clínicament i que són capaços d'oferir-les en temps reals “envien en temps real als professionals de la salut a través de l’aplicació mòbil”, però també als particulars que arribin a comprar els dispositius. A més, els dispositius tenen la capacitat de mesurar diversos paràmetres de manera intel·ligent i personalitzat en funció de les necessitats mèdiques de cada pacient, com ara freqüència respiratòria i cardíaca, pressió arterial, temperatura, saturació d’oxigen o la glucosa i el lactat. A més Del Valle també assegura que també poden arribar a mesurar pH, sodi, clorur, alcohol, cortisol, indicant també els moviments bruscos i les caigudes. 

Wearable Onalabs02
Imatge de les polseres desenvolupades per Onalabs

Ronda d'1,2 milions d'euros

A més de desenvolupar aquesta tecnologia, Onalabs ha estat capaç de tancar en les últimes setmanes la seva primera ronda d’inversió a través de la plataforma d’equity crowdfunding Capital Cell, aconseguint captar 1,2 milions d’euros, l’objectiu que s’havia marcat a l’inici. Aquest capital que han obtingut es destinarà principalment a continuar el desenvolupament tecnològic i la certificació dels seus dispositius mèdics i a iniciar la seva fabricació industrial i la comercialització. De cara als pròxims mesos, Onalabs ja està buscant una altra ronda de finançament, aquest cop amb un volum bastant superiors, d'entre 5 i 7 milions, per començar la seva expansió per Europa.  

Paral·lelament al tancament de la ronda d’inversió, Onalabs ha acordat una col·laboració amb Andorra Recerca + Innovació per començar un programa pilot per a la vigilància en remot dels paràmetres físics i bioquímics de persones grans i malalts crònics que requereixen seguiment per part dels professionals sanitaris i, a més, també s’està prospectant el monitoratge d’esportistes a través de la suor. “Els paràmetres físics i bioquímics que obtenen els dispositius d’Onalabs són imprescindibles per a un acurat monitoratge de pacients en remot, per al seguiment del rendiment dels esportistes, però també per a la prevenció i predicció de determinades malalties”, destaca Del Valle.

Pel que fa a la gamma de productes desenvolupats per Onalabs la companyia fundada el 2016, ha desenvolupat una cinta pectoral que mesura el lactat, el sodi, la sudoració, la conductivitat i la freqüència cardíaca d’un esportista i que ha estat validat al CAR de Sant Cugat i a l’INEFC. A més ha desenvolupat tres tipus de polsera, ONA M00, ONA M10 i ONA M20, que pot mesurar, segons el model, la freqüència cardíaca, la saturació d’oxigen, la temperatura cutània i l’activitat de la persona. Aquests tipus de polsera van destinats al monitoratge en remot de persones grans, mentre que els altres dos estan enfocats als pacients hospitalitzats a domicili, la validació dels quals s’ha fet a l’Hospital Germans Trias i Pujol. Per últim, també ha pogut desenvolupar un dispositiu que a través de la suor paràmetres com ara la glucosa, la sudoració, la conductivitat, la freqüència cardíaca i la temperatura cutània, dirigit a les persones que pateixen diabetis tipus I i II. Aquest últim dispositiu, però, encara es troba en fase de test en el laboratori.