El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha assegurat avui que els inversors estan pressionant la banca perquè redueixi costos i hi hagi concentració i, en aquest sentit, ha obert la porta que la seva entitat participi en algun procés de fusió: "Potser sí, ja veurem". Així ho ha dit durant la tradicional conferència anual a la Cambra de Comerç de Sabadell, on ha reconegut que la perspectiva de negoci de les entitats financeres espanyoles "no és massa pròspera", segons ell, per la percepció que té del sector la inversió internacional.

El president del Sabadell ha apuntat els baixos tipus d'interès com a causants d'aquesta situació i ha assenyalat que els inversors "estan fent pressió" perquè els bancs segueixin reduint costos i es concentrin, una possibilitat que no descarta que es produeixi en el futur en el cas de la seva entitat.

L'any 2020, ha indicat, ha començat "amb certs dubtes" sobre com evolucionarà l'economia espanyola ara que s'ha conformat el nou govern PSOE-Podemos, una coalició, ha dit, que "no s'ha vist mai a Espanya" i que genera "incertesa" entre els inversors. "El dubte hi és i això vol dir que el nou govern espanyol s'haurà d'esforçar molt a fer-ho bé. Comença amb un hàndicap", ha apuntat Oliu davant d'uns 150 empresaris de la comarca del Vallès.

Malgrat les incerteses que afronta el sector financer, Oliu creu que Espanya mantindrà enguany el seu cicle alcista i que l'economia mantindrà un creixement pròxim al 2% anual. Ho farà en un context en què els tipus d'interès es mantindran en mínims històrics, amb una evolució favorable del mercat laboral i amb les empreses en una bona situació financera i de tresoreria.

El TSB i el Brexit

El focus d'atenció aquest any estarà posat en la governabilitat interna, però també en altres factors externs com el Brexit, ja que Espanya té una economia molt lligada al Regne Unit. De com evolucioni la negociació entre el govern britànic i la UE per fer efectiu el Brexit estarà també molt pendent el Banc Sabadell, que opera en aquest país a través de la seva filial TSB.

"El Brexit per a nosaltres és molt important. És un tema que no acaba mai...", ha lamentat Oliu, que veu poc probable que aquest 2020 es tanqui l'acord comercial, encara que tampoc s'espera que es produeixin grans sobresalts en la negociació.

En la seva tradicional conferència a Sabadell sobre les perspectives econòmiques del 2020, Oliu ha abordat també la situació del mercat immobiliari, que ha augurat que seguirà creixent aquest exercici i que els preus, que estan un 20% per sota dels nivells previs a la crisi, continuaran a l'alça.

"No hi ha bombolla ni sobreproducció d'habitatge nou, el món immobiliari està en una situació equilibrada", ha recalcat el president del Sabadell. El que realment li preocupa d'aquest àmbit, ha afegit, és la creixent "tendència intervencionista" de les administracions públiques sobre els lloguers: "Totes les intervencions del mercat immobiliari poden provocar efectes molt perjudicials", ha advertit.

Ha agregat, en aquest punt, que "les coses s'han de fer ben fetes" i de manera que es respectin les lleis del mercat i els incentius a l'estalvi. Oliu també ha qualificat de "molt bona notícia" l'acord anunciat ahir amb la companyia francesa Amundi per vendre-li la seva gestora de fons per 430 milions d'euros.

"Amb vista al futur, pensem que les empreses ens hem de centrar en què tenim una estratègia clara sobre la qual triomfar", ha afirmat Josep Oliu, que s'ha mostrat convençut que aquesta operació, un cop es tanqui, serà beneficiosa per als clients i el mateix banc, que obtindrà una plusvàlua d'uns 351 milions neta d'impostos.