La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha presentat aquest dijous una demanda davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra les diverses resolucions dictades per la Generalitat que impliquen restriccions als sectors de la restauració i l'oci nocturn, segons ha explicat la federació en un comunicat aquest dijous.

La demanda s'ha acompanyat de dos informes pericials realitzats per consultores que "deixen en evidència la ineficàcia de les mesures restrictives" imposades els últims mesos. Així, afirmen que la principal font de contagis que provenen de l'àmbit social han estat reunions de familiars i amics, amb una aportació mitjana del 74% dels brots i del 68% dels contagis; mentre que l'aportació del sector de la restauració i de l'oci nocturn han estat un 3% i un 1% de mitjana, respectivament.

Representants de Fecasarm es van reunir ahir amb el secretari general de Salut, Marc Ramentol, i la secretària General d'Interior, Elisabeth Abad, i van acordar, segons l'entitat, "a continuar treballant conjuntament per flexibilitzar les restriccions encara que sense concretar dates".

Proves aportades

La demanda, que inclou dos informes pericials de les consultores Linkers i Siexein, exposa que com "més restrictives han estat les mesures imposades, més han empitjorat les dades epidemiològiques" i que, la principal font de contagis provinents de l'àmbit social han estat les "reunions de familiars i amics, amb una aportació mitjana del 74% dels brots i del 68% dels contagis".

A més, l'informe també exposa que els equips de desinfecció de l'aire i superfície, proves de diagnòstic i tecnologies de motorització a temps real podrien haver estat solucions "eficaces" en comptes de restringir horaris i activitats.

A més, s'ha adjuntat el resultat d'una prova pilot realitzada recentment a la Sala Apolo de Barcelona, que "demostra que un local d'oci nocturn o de restauració, amb mesures preventives i de seguretat és un espai segur" i que el tancament ha promogut la celebració de festes il·legals sense mesures de seguretat.

La demanda defensa que les mesures imposades per la Generalitat han estat del tot "desproporcionades, arbitràries, discriminatòries, ineficaces i fins i tot contraproduents" i que les pèrdues que acumula el sector ja es troba a prop dels 10.000 milions d'euros.