La Generalitat ha llançat aquest dimecres l'observatori 'Catalunya Circular', que pretén ser un "node de referència" en un tipus d'economia més sostenible aportant coneixement i informació. En concret, promou accions per desplegar i integrar en la societat un nou model basat en l'eficiència dels recursos i la reducció dels riscos ambientals.

A més, també vol donar visibilitat a les iniciatives privades i institucionals que han impulsat casos d'èxit dins d'aquest sector econòmic, que aposta per la sostenibilitat i el reciclatge. Segons el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, el projecte serveix per "donar cos" a l'anomenada economia circular a Catalunya i per "posar llum al camí".

Les funcions principals de l'observatori seran dotar d'una estructura homogènia el conjunt d'iniciatives recollides, conformar oportunitats "reals", generar coneixements i anàlisis i fer seguiment de l'evolució dels diferents casos. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha explicat de la seva banda que empresa i medi ambient han de ser compatibles i que anant de la ma els projectes empresarials són més competitius. 

Miralles, que ha assegurat que el nou organisme "no és una nova estructura ni un xiringuito", ha afirmat que l'observatori proposa un treball en xarxa que "amb intel·ligència i coordinació" ha de permetre al Govern saber què passa dins l'economia circular o verda, així com fer seguiment i posar ordre. Aquesta nova eina recollirà en una plataforma web tots els projectes d'èxit per donar-los visibilitat. També disposarà d'una pàgina que permetrà unir i posar en contacte persones que estiguin treballant temes similars a través d'un mapa interactiu. A més, hi haurà una opció per presentar un projecte propi o aportar-hi coneixement sobre algun tema per ajudar. 

La iniciativa aglutina la participació activa de diferents entitats com els departaments d'Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat, les organitzacions empresarials Foment del Treball, PIMEC i FEPIME, els sindicats UGT i CCOO i el grup de treball de sostenibilitat i economia circular del Pacte nacional per a la industria. 

Un dels exemples de "pràctiques emblemàtiques d'economia circular" que s'han presentat ha estat el projecte de l'empresa tèxtil Mango 'Second Chance', que consisteix en col·locar contenidors de reciclatge tèxtil a totes les botigues perquè els consumidors pugin dipositar-hi la roba que no fan servir amb l'objectiu de reutilitzar-la.