El primer dia del Mobile World Congress és sempre una jornada fatigant, plena d'expectació, 'Aaahs' i 'Oooohs' entre les boques de congressistes i periodistes i un anar i venir de masses pels passadissos dels 'halls' del gran recinte de la Fira de Gran Via. Més de 8 km caminats entre grans expositors, demostracions de realitat virtual, mòbils, robots, cotxes i cartells de 5G arreu marquen la jornada. Un any més, el Mobile és on el futur es comença a escriure, i ja fa anys que ho fa des de Barcelona.

Més de 107.000 persones assisteixen al congrés durant aquestes dates; un moment en què la ciutat s'omple de llengües, cultures i cares de tots els països, els hotels estan a plena ocupació, els problemes de mobilitat formen part de la norma i Barcelona es tenyeix de vestits-jaqueta, corbates, maletins i molta pressa. 

Les reivindicacions polítiques són també un must del primer dia del congrés, amb la inauguració presidida pel rei Felip VI, la plantada del president Quim Torra, el passeig institucional i les declaracions d'intencions per ambdues bandes. A les portes de la Fira, sota el lema d'enguany, 'Intelligent Connectivity', treballadors d'Uber i Cabify es reivindiquen, essent aquest el primer Mobile sense les plataformes d'VTC; dins de la infraestructura, jocs de targetes entre congressistes i una bombolla tecnològica aliena a la realitat de fora. 

La Sophia 

Els halls 3 i 4 són, sens dubte, el paradís dels techies i de les novetats. És on s'hi poden trobar les companyies més importants, com Samsung, Google, Huawei o Seat, i on s'hi poden veure les seves grans novetats a base de trepitjades i alguna empenta. Són el cor del congrés. A una cantonada del hall 4, al costat del gran stand de Rakuten que llueix un gran panell amb els principals jugadors del Barça, hi trobem la Sophia, el primer robot humanoide del món, desenvolupat per l'empresa Hanson Robotics, de Hong Kong. 

Amb veu dolça, la Sophia saluda els congressistes que es queden astorats en veure-la. Sembla ben bé una persona, mira a qui li parla, fa somriures quan veu que li fan una foto i la seva expressió facial canvia en funció del que diu -de fet, té fins a 62 expressions facials diferents-. És enginyosa i respòn als periodistes que li fan preguntes, i assegura que no, que ella no pretén treure la feina a ningú. En el vídeo a continuació se'n pot veure una petita demostració. 

Vídeo: Carlota Serra

La salut també es connecta

De Hong Kong a Catalunya, i és que els amfitrions del congrés no han volgut ser menys. La Generalitat ha deixat els congressistes bocabadats amb la primera ambulància 5G, que han batejat com "l'ambulància del futur".

Es tracta d'un vehicle del SEM amb connectivitat 5G, cosa que permet una connexió ultra-ràpida, la possibilitat de connectar amb un metge especialitzat a distància, i una gran eficiència a l'hora de repartir els recursos sanitaris. I és que com ha advertit el president de la Generalitat, Quim Torra, "aquesta ambulància és un exemple de com la tecnologia ens pot ajudar a salvar vides i millorar-les". En definitiva, el 5G ha arribat per quedar-se i "connectar-ho tot", i això també engloba el sector de la Salut. 

FullSizeRender (3)

Foto: Carlota Serra

5G en forma de dron contra incendis

La gràcia d'aquest congrés és que és un petit tros de futur. Les imatges d'una ciutat plena de drons i avionetes ens sembla una realitat llunyana, però dins les portes del MWC ja no és només ficció. Avui ho han ensenyat Cellnex, Sitep, Grup MásMóvil i Mobile World Capital Barcelona sota la iniciativa 5G Barcelona, ​​amb un projecte pilot contra els incendis. 

Altra vegada, basat en la tecnologia 5G aplicada a drones específicament dissenyats per a la gestió de emergències i xarxes dedicades, equipats amb sensors que permetran capturar, processar i transmetre vídeo en alta resolució amb imatges aèries georeferenciades, segons ha informat Cellnex. D'aquesta manera, les imatges s'enviaran als equips d'emergència en temps real utilitzant una xarxa 5G de banda ampla, de manera que aquests seran capaços de definir la ubicació de l'incendi de forma precisa per millorar la gestió de l'emergència.

Revolucionant la mobilitat

Les rodes són també un gran 'hit' del congrés tecnològic, i les grans empreses automobilístiques, com Mercedes, Seat, BMW o McLaren no s'ho volen perdre. Arreu s'hi poden veure models de cotxes de diverses marques -fins i tot Qualcomm en té un!- amb tecnologia 5G aplicada, elèctrics o híbrids, amb dissenys espectaculars, prototips de cotxes autònoms, etcètera. Tot plegat, característiques per canviar la mobilitat a les urbs tal i com la coneixem avui dia. 

I és que el carsharing no és cap novetat, i les empreses del sector s'avancen a l'amenaça. És el cas de Seat, que ha presentat avui al Mobile el seu nou model Minimó, un cotxe 100% elèctric que és alhora un projecte "que revolucionarà les plataformes de carsharing". 

seat minimo luca de meo mwc

IMG 3963

IMG 3982

Amb tot, això és només la crònica d'un primer dia de Mobile. Encara ens esperen moltes sorpreses, i d'entre elles la més esperada: una operació quirúrgica teleassistida amb 5G, que es farà dimecres juntament amb l'Hospital Clínic. I és que amb el 5G a les portes de ser una realitat constant, la revolució digital és al caure. Velocitat, connectivitat, un no parar d'avançar sense mirar enrere. Definitivament, el futur de la tecnologia i de les Smart Cities s'escriu al Mobile.