El sector de l'automoció i la mobilitat té un pes molt específic dins de la indústria catalana. De fet, actualment representa el 10% del PIB català amb una facturació de quasi 25.000 milions d'euros anuals i dona feina a unes 150.000 persones. Davant de tot això el Govern ha anunciat aquest dimecres l'obertura de l'Oficina Pública per a la Transformació  de les Indústries de Mobilitat i Automoció per fer front als reptes que presentarà el sector en els pròxims anys com la digitalització l'electrificació. Aquesta nova oficina, que s'obrirà en els pròxims mesos, és una de les tres mesures urgents del Pacte Nacional per la Indústria 2022-25.

L'oficina ha estat presentada pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la directora general d'Indústria, Natàlia Mas, que han explicat que la transformació del sector serà un dels punts clau perquè Catalunya continuï sent un país industrial i puntar al món i així liderar la reconversió del sector al món. Per tal de fer-ho el Departament calcula de les 300 empreses que hi ha actualment a Catalunya i que són capaces de realitzar per complet la cadena de valor d'un cotxe, el 66% de les empreses hauran d'introduir innovacions al seu producte per tal de poder-se adaptar als nous temps. En aquest sentit, Torrent ha recordat que tots aquests canvis també representen una finestra d'oportunitat per a nous projectes.

Pel que fa al pes econòmic d'aquesta oficina, tindrà un pressupost de 200.000 euros anuals i gestionarà, segons calcula el Departament, el 25% de les ajudes directes de la direcció general d'indústria i ACCIÓ, que seran uns 17 milions d'euros anuals. A més, també tindrà accés a dues línies de finançament de l'Institut Català de Finances que sumaran un total de 123 milions d'euros. PEl que fa a la seva estructura, la nova oficina estarà liderada per Tomás Mejía, que fins ara era project manager de programes de mobilitat dels del mateix Departament. 

 

Què farà aquesta oficina?

Fonamentalment, aquesta oficina tindrà sis funcions que aniran des de l'acompanyament a les empreses fins a l'impuls de la col·laboració publicoprivada. En primer lloc, com ja hem dit, una de les funcions serà acompanyar la transformació industrial contactant directament amb les empreses del sector per analitzar la seva situació en el mercat i gestionant els diferents instruments de suport a la intervenció industrial. En segon lloc, també es buscarà tenir una voluntat propositiva i aprofitar les oportunitats que generi el sector identificant les inversions del sector de la mobilitat i treballant perquè les empreses catalanes hi puguin accedir. Per altra banda, també tindrà un vessant més reactiu per tal que el sector a Catalunya pugui anticipar les crisis sectorials augmentant de manera considerable el temps d’antelació en la detecció dels riscos.

En quart lloc, també es buscarà generar coneixement a través de l’elaboració d’estudis propis com el de la Nova indústria de la mobilitat a Catalunya, que es presentarà durant el primer trimestre d’aquest any, i impulsar la col·laboració publicoprivada per, entre altres qüestions, intensificar la participació del sector a plataformes i instruments europeus aprofitant les oportunitats que s’estan gestant a la Unió Europea, facilitant la transferència dels resultats dels projectes europeus cap al teixit industrial del sector automoció i canalitzant a les empreses cap als fons europeus. Per últim, la intenció de l'Oficina és concertar i interactuar de manera intensiva amb el sector, el territori i els agents socials.