Després de la presentació de resultats del primer semestre de 2021, Naturgy ha presentat el seu nou pla estratègic fins a 2025. En aquest període de temps, l'energètica preveu invertir 14.000 milions d'euros, dels quals 8.700 milions es destinaran a impulsar la generació d'energia mitjançant renovables i altres 4.100 milions en xarxes de distribució d'energia, tant elèctriques com de gas. A més, cal apuntar que el nou full de Naturgy no preveu ni desinversions rellevants ni tampoc adquisicions inorgàniques de pes en els pròxims anys.

Amb aquest nou pla estratègic Naturgy, que està pendent de la decisió del govern espanyol sobre l'opa parcial llançada pel fons australià IFM, eleva així la seva aposta inversora, ja que l'actual pla estratègic preveia unes inversions entorn de 8.400 milions entre 2018 i 2022.

El nou pla ha estat presentat en una roda de premsa telemàtica presidida pel president de l'empresa, Francisco Reynés, que ha ressaltat l'"ambiciós" pla inversor anunciat i ha subratllat que Naturgy es proposa ser un actor encara més rellevant pel que fa a les renovables.

A la pràctica, el nou pla indica que Naturgy es proposa invertir en renovables uns 1.730 milions d'euros a l'any amb l'objectiu que aquesta àrea de negoci aporti 990 milions d'euros a l’ebitda en 2025, amb el que creixeria a un ritme del 22% anual.

L'altre gran focus d'interès del pla són les inversions en xarxes de distribució d'energia, negoci en el qual Naturgy mantindrà el pols inversor, amb 4.100 milions fins a 2025, d'uns 820 milions l'any, enfront dels 830 milions de mitjana dels últims anys. A més, Reynés ha explicat que vol millorar la digitalització de les xarxes i el seu nivell de servei i operacions, també amb l'objectiu que aquest negoci aporti 2.730 milions d'euros al benefici brut d'explotació de la multinacional en 2025, la qual cosa suposa un creixement entorn del 2% anual.

Les inversions anunciades avui fins a 2025 es completen amb 500 milions d'euros en l'àrea de gestió d'energia i uns altres 700 milions en comercialització. Per a l'àrea de gestió d'energia, que aglutina negocis com la generació tèrmica o el gas natural liquat, es rebaixen les inversions dels 310 milions anuals a uns 90 milions. Reynés ha explicat que aquest negoci "no serà una font de creixement rellevant", sinó que decreixerà una mica, i que Naturgy busca gestionar bé els riscos associats a aquest negoci i reduir la volatilitat més que invertir en aquesta àrea.

Quant a l'àrea de comercialització d'energia, Reynés ha assegurat que es continuarà posant al client en el centre i millorant el servei. El primer executiu de Naturgy ha defensat que el full de ruta se sustenta en un creixement "majoritàriament orgànic", és a dir, basat en el creixement natural del negoci, després d'uns anys en què Naturgy ha desinvertit en negocis no estratègics i s'ha centrat en països amb regulacions i monedes estables. "El nostre objectiu no és desinvertir i créixer inorgànicament tret que hi hagi oportunitats", ha assegurat Reynés, que ha dit que espera recuperar els nivells d'activitat d'abans de la pandèmia de cara a finals de l'any que ve.

El president de Naturgy també ha destacat que, després d'haver fet un esforç important en estalvis de costos i haver segellat acords voluntaris de sortides de personal en els últims anys, l'objectiu d'eficiència continuarà sent un objectiu implícit, però ja no explícit en aquest pla. D'altra banda, Reynés ha recordat que, al marge de les inversions anunciades fins a 2025, l'energètica ha presentat projectes per a optar als fons europeus Next Generation que sumen 14.000 milions d'euros

Situació actual

Naturgy va acabar 2020 amb una potència instal·lada de 4,6 gigawatts (GW), dels quals un 44% d'energia eòlica, un 47% hidràulica i un 9% solar fotovoltaica, i al tancament de 2025 vol aconseguir els 14 GW de potència instal·lada renovable, dels quals un 45% provindria de solar fotovoltaica, un 36% d'eòlica, un 16% d'hidràulica i un 3% d'emmagatzematge d'energia.

I és que al gener Naturgy va adquirir el 100% dels interessos econòmics de Hamel Renewables, una plataforma de desenvolupament d'energia solar i emmagatzematge als Estats Units, i Reynés ha recordat que Naturgy suma una cartera de projectes renovables per 24,8 GW, dels quals dona per fet que entraran en operació 9,4 GW fins a 2025.

D'aquests 9,4 GW addicionals que Naturgy es proposa incorporar d'ara fins a 2025, el gruix, 5,2 GW, estan prevists a Europa, 2,2 GW a Austràlia, 1,2 GW als EUA i 0,7 GW a Xile.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat