La distribuïdora elèctrica del grup Naturgy, UFD, ha invertit prop de 1.250 milions d'euros en els últims cinc anys per millorar la seva qualitat de servei i reforçar les seves infraestructures a l'Estat espanyol. Les inversions realitzades s'han centrat en innovació i aplicació de noves tecnologies per avançar en la telemesura i telegestió dels punts de subministrament, en el telecontrol i sensorització de les xarxes; així com en l'enrobustiment de les infraestructures, amb l'objectiu d'integrar l'increment de la generació renovable. La companyia ha informat aquest divendres que el 2021 va invertir 270 milions d'euros a aquesta finalitat, dels quals 40 milions van ser destinats expressament a la digitalització i automatització de la xarxa; amb projectes de supervisió avançada en Baixa Tensió, actuacions en Mitja i Alta Tensió, ciberseguretat i gestió avançada d'actius, entre d'altres.

Les inversions realitzades en sensorització i digitalització de les seves infraestructures van permetre la millora de la qualitat del subministrament elèctric, que supera en un 35% la mitjana de qualitat a l'Estat espanyol. L'indicador que mesura la qualitat del subministrament elèctric, el temps d'interrupció equivalent a la potència instal·lada (TIEPI), assenyala que la interrupció mitjana del servei va ser de 35,9 minuts durant l'any passat, davant els 55 minuts de mitjana nacional. De fet, el director general de Gestió de l'Energia i Xarxes de Naturgy, Pedro Larrea, ha assegurat que la companyia "incorpora a les seves xarxes gairebé el 20% de la generació renovable nacional i té un índex de qualitat de subministrament que se situa al capdavant a l'Estat espanyol". "De fet, ciutats on distribuïm, com Madrid o A Coruña, són les que tenen millor qualitat de subministrament a tot el país", ha afegit.

D'altra banda, Naturgy també apunta que la inversió i la despesa de l'empresa generen 26.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts; actuant com a "important palanca" a l'hora de fixar població a les zones rurals, a causa de la "important gestió local dels seus actius físics". Cal recordar que UFD és present a Madrid, Galícia i Castella-La Manxa, on és el distribuïdor d'electricitat més gran, i a Castella i Lleó. Actualment, dona servei a gairebé 3,8 milions de punts de subministrament, a través d'una xarxa de 114.000 quilòmetres de línies d'alta, mitja i baixa tensió, mantenint i operant les xarxes amb el compromís de garantir el servei en condicions d'eficiència, seguretat i qualitat.

La companyia també ha assegurat que continuarà amb el seu ritme inversor durant el 2022, prioritzant la innovació i la digitalització de les xarxes de distribució com a peça fonamental per a la transició energètica cap a un model descarbonitzat. Així mateix, continuarà evolucionant la seva Plataforma Digital de Serveis com a espai on els usuaris poden realitzar totes les seves gestions des de qualsevol dispositiu, a qualsevol hora i des de qualsevol lloc, i com a principal punt de contacte entre els diversos agents del sistema elèctric.