Naturgy va guanyar 484 milions d'euros durant la primera meitat de l'any, el que es tradueix un augment del 44,9% dels beneficis respecte a l'any passat. Aquest gran augment dels beneficis és causat per la millora de la demanda energètica i per la venda del seu negoci a Egipte, que han aconseguit compensar els costos de reestructuració assumits per la companyia durant aquest període. En termes ordinaris, però, Naturgy assegura que el benefici net hauria estat de 557 milions fins a juny, un 17% més que en el mateix període de 2020.

En una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Naturgy ha assegurat que les seves vendes han crescut un 17,3% gràcies a l'augment de la demanda energètica. Ara bé això es contraposa amb la caiguda d'un 3,8% del benefici brut d'explotació o Ebitda fins als 1.678 milions.

Costos de reestructuració

Segons revela en la documentació, els costos de reestructuració, que bàsicament són pel nou pla de baixes voluntàries a Espanya, han restat 209 milions al resultat net. No obstant això, la sortida d'Egipte ha tingut un impacte positiu en el resultat net de 103 milions d'euros, compensant així parcialment el cost de les sortides de personal.

En aquest primer semestre, l'efecte del tipus de canvi ha minorat en 22 milions el benefici net de Naturgy que, per contra, s'ha beneficiat d'un context energètic molt millor que el del primer semestre de l'any passat, que va estar marcat per l'esclat de la pandèmia i el confinament total de la població a Espanya.

En aquesta línia, la demanda d'electricitat i gas a Espanya durant aquests primers sis mesos ha augmentat un 5,2% i un 6,5% respecte a l'any passat, mentre la demanda d'electricitat i gas a les regions de Llatinoamèrica on Naturgy està present, l'augment va ser de l'1% i del 26% respectivament fins al juny respecte al mateix període de l'any anterior.

Si dividim els resultats entre els diferents negocis de la multinacional energètica, la gestió de l'energia i xarxes va aportar 1.414 milions a l’ebitda, un 4,2% menys; el de renovables va generar 185 milions al benefici brut d'explotació, un 4,1% menys, si bé el negoci de comercialització va repuntar un 12,7%, fins als 151 milions, i altres negocis van restar 72 milions, un 22% més que les pèrdues de fa un any. A més, Naturgy va comunicar aquest dimarts la culminació de la venda del seu negoci de xarxes elèctriques a Xile, pel qual ha obtingut uns 2.600 milions d'euros.

Bon rendiment dels negocis

A més, Naturgy també assegura que tanca el primer semestre "amb un bon rendiment dels seus negocis, en un context de recuperació, i afronta ara una nova etapa de transformació, centrada en la seva aposta per la transició energètica i el creixement en renovables i en xarxes de distribució, així com en el desenvolupament de noves energies".

En aquest sentit, la companyia assegura que ha centrat el seu creixement en aquesta primera meitat de l'any principalment en projectes d'energies renovables, sobretot a Espanya, Xile i Austràlia, on incrementarà la seva presència fins als 750 MW de capacitat instal·lada. Naturgy es va adjudicar un total de 235 MW de solar i eòlica en l'última subhasta a Espanya i, recentment, 45 MW en la subhasta solar de Canàries, que li permetrà duplicar la seva capacitat instal·lada en aquesta comunitat.

En l'apartat de les inversions, van aconseguir un benefici de 439 milions fins a juny, un 20,5% menys que l'any anterior, mentre que el deute es va mantenir estable en els 13.611 milions.

Els comptes del primer semestre inclouen també dotacions a amortitzacions i pèrdues per deterioració per 729 milions d'euros, 1,9% menys que en el mateix període de l'any anterior, a causa de la deterioració d'actius realitzats en l'últim trimestre de 2020, que va afectar principalment els actius de generació tèrmica i hidràulica a Espanya i xarxes de gas a l'Argentina, que suposaran unes menors amortitzacions, d'uns 75 milions d'euros per any.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat