Naturgy congelarà el preu majorista de la llum que aplicarà a les factures a 60 euros per Megawatt hora durant dos anys. El president de la companyia, Francisco Reynés, ha anunciat la mesura aquest dimecres en el VI Fòrum d'Energia celebrat per elEconomista.

Reynés ha defensat la necessitat de comptar amb cicle combinat per garantir que a Espanya no hi hagi apagades i, després de confiar que el preu del gas "afluixarà", ha avançat que llançaran una tarifa basada en un preu de mercat de la meitat que ara i fix durant 24 mesos.

El president de Naturgy ha assenyalat que els actuals elevats preus del mercat majorista elèctric són per l'encariment del gas als mercats internacionals, sobre els quals cap companyia ni cap país "poden fer res de forma directa"; i dels drets de CO₂, que estan complint amb el paper pel qual van ser creats: desincentivar les emissions.

Actualment, Espanya compta amb 25 Gigawatts de potència instal·lada de cicle combinat (centrals que usen gas per funcionar) que són els que garanteixen el subministrament i sense els quals "cap de nosaltres podria assegurar que no hi hagués una apagada en qualsevol moment de l'any", ha defensat Reynés.

En tota la Unió Europea, el preu majorista de la llum es fixa per hores després de casar l'oferta dels productors amb la demanda prevista pel gestor del sistema mitjançant un sistema marginalista que implica que l'última tecnologia a entrar (generalment la més cara) sigui la que marqui el preu al qual seran retribuïdes totes les centrals que aportin energia en aquella hora.

La situació d'elevats preus al mercat majorista repercuteix directament en la factura de les 11 milions de llars acollides a tarifa regulada, la qual cosa requereix "compromís social", ha dit Reynés, que ha anunciat que Naturgy oferirà per això una tarifa basada en un preu mitjà de mercat de 60 Megawatts hora per als pròxims 2 anys.

Durant la seva intervenció, el president de Naturgy també ha ressaltat que les empreses es van posar al costat dels ciutadans "en el pitjor moment", coincidint amb la pandèmia de la Covid-19. "En el pitjor moment vam demostrar les empreses, i en particular les elèctriques, que érem propietat i dirigides per empreses. A Naturgy dissenyem un paquet avançant pagaments a petits proveïdors, ajudant a famílies i de manera especial als col·lectius sanitaris i de les forces de seguretat. Ens sentim molt orgullosos d'haver dotat amb energia gratis als hotels medicalitzats", ha indicat.

Reynés ha assenyalat que la pandèmia va afectar els nivells de producció, els inventaris i les referències de preu i ara, amb un encariment dels drets de CO₂, s'està veient un mercat "absolutament diferent". "És veritat que han apujat el seu preu les matèries primeres, sobre el que cap país pot fer gens de manera directa, estem a la mercè del mercat", ha assenyalat.

Així mateix, ha indicat que Espanya té una tecnologia de suport en els cicles que permet garantir el sistema i ha confiat que les matèries primeres "afluixin". "És un desig i la lògica de l'evolució econòmica diu que així serà, però no podem esperar el mateix amb els drets de CO₂, perquè es van dissenyar per a això, per a desincentivar les emissions", ha apuntat Reynés, qui ha ressaltat, d'altra banda, que el sector vol anar compassat i liderar una transformació econòmica i social.

Fotografia principal: Imatge de recurs de Francisco Reynés, president de Naturgy - David Zorrakino / Europa Press