Si el Consell Europeu dóna el seu vistiplau, Espanya es deslliurarà de la multa de Brussel·les per incompliment de l'objectiu de dèficit. Aquest és el missatge principal que es desprèn de la Comissió Europea que ha decidit cancel·lar la sanció, tal i com volia el govern en funcions de Mariano Rajoy, que podria haver arribat fins al 0,2% del Producte Interior Brut (PIB) per defecte, és a dir, més de 2.000 milions d'euros.

Però les coses no són tan boniques com semblen a simple vista. La CE ha establert noves condicions amb objectius del 4,6% del PIB per a aquest any, el 3,1% el 2017 i el 2.2% el 2018. Paral·lelament, demanarà un pressupost auster per a l'any que ve, amb una retallada estructural de 5.000 milions d'euros i vigilarà trimestralment els seus comptes públics.

En aquest sentit i malgrat que Espanya ha fet "enormes sacrificis" en els darrers anys, encarà n'haurà de fer molts més en els "dos anys més de marge" que se'ls hi ha concedit. I és que segons el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, Espanya haurà de fer "grans reformes estructurals" per aconseguir reduir el dèficit per sota del 3% del PIB. I pel que fa a la congelació dels fons europeus, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha explicat que “la decisió s’haurà de debatre amb el Parlament Europeu”. 

Divisió fins a l'últim moment

Els comissaris han estat dividits fins a l'últim minut sobre la possibilitat de deixar a zero la multa o imposar una multa simbòlica, tal com demanaven els partidaris de l'ala dura de l'Executiu comunitari, entre ells els vicepresidents de Creixement i Inversió, Jyrki Katainen, i el mateix Dombrovskis.

La proposta de multa a Espanya quedarà automàticament aprovada tret que una majoria qualificada de països rebutgi la recomanació de la Comissió en un termini de deu dies.

El govern espanyol en funcions fa setmanes que dóna per fet que la multa seria "nul·la o zero", com ha dit en reiterades ocasions el ministre d'Economia, Luis de Guindos. "El sentit comú diu que no hi haurà multa per a Espanya", va assegurar el titular d'Economia en funcions, que va insistir que comptava amb el suport dels seus homòlegs alemany, francès i italià en aquest sentit.

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat