El futur més immediat de la fusió entre CaixaBank i Bankia no sembla que doni beneficis immediats. L'agència de qualificació de risc Moody's avisa que la possible fusió no implicaria "de forma immediata" la creació d'una entitat més forta. En una nota publicada aquest dilluns, l'agència creditícia apunta que les millores en eficiència "trigaran un temps a materialitzar-se" i que els costos de reestructuració relacionats amb l'operació seran "importants". Moody's alerta que la rendibilitat de l'entitat resultant quedarà tocada "des del primer moment". "Donada la situació macroeconòmica a l'Estat, els riscos són elevats", afegeix, tot i que també apunta que ambdós bancs han sabut mitigar-los veient "el seu perfil de negoci" i "la seva experiència en transaccions prèvies".

Per altra banda, Moody's també celebra que tant CaixaBank com Bankia hagin sabut "netejar" els seus respectius balanços de crèdits de dubtós cobrament i d'actius tòxics durant els últims anys. De fet, i segons les últimes dades presentades per les entitats a finals del primer semestre, la ràtio de morositat de CaixaBank era del 3,5% i la de Bankia del 4,9%, uns nivells que es consideren baixos. 

Els problemes de Bankia

Malgrat els bons números que presenten les dues entitats, Moody's també destaca que cal tenir en compte els múltiples conflictes judicials que té oberts Bankia per la seva sortida a borsa l'any 2011: "La sentència s'emetrà pròximament i el resultat és incert", comenta l'agència. Moody's preveu que aquesta sigui la primera d'una "nova onada de consolidació" al sector bancari per fer front a la poca rendibilitat que han experimentat les entitats durant els últims anys.

L’acord de participació total està encara en fase de finalització, però, segons la capitalització borsària de dijous, la participació de l’Estat a Bankia, del 61,8%, podria caure al voltant del 14% de la nova entitat, mentre que la fundació de Caixabank, el seu principal accionista, tindria al voltant del 30%. Poc se sap encara sobre com seria un acord de fusió, però, en qualsevol cas, s’espera que comporti fortes retallades de llocs de treball i possiblement iniciï una nova onada de consolidació de la indústria.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat